13:34 09.11.2021

Справа про банкрутство УНСП "Шмайсер” створює прецедент в українській правовій практиці - Фонд ветеранів війни та учасників АТО

4 хв читати

Справа про банкрутство УНСП "Шмайсер” створює прецедент в українській правовій практиці

10 листопада 2021 року в 15.00 у Верховному суді України відбудеться розгляд касаційної скарги щодо притягнення до субсидіарної відповідальності керівництва та учасників (засновників) ТОВ "Україно-Німецьке спільне підприємство (УНСП) "Шмайсер” за доведення підприємства до стану банкрутства.

Засідання відбудеться в приміщенні Касаційного господарського суду Верховного суду України, зала №330 (вул. Олександра Копиленка, 6). Справа: 911/1810/18 (911/3396/20). Головуючий суддя: Ткаченко Ніна Григорівна, судді: Жуков С.В, Огородник К.М.

Згідно з Законом України, судові засідання є відкритими, публічними та спеціальної акредитації ЗМІ та громадських експертів не вимагають. Діють лише пандемічні обмеження на вхід у приміщення суду.

Перед засіданням відбудеться 15-хвилинний брифінг адвокатки інвесторів (кредиторів) Валерії Лутковської (ексуповноваженої ВРУ та Уряду України у Європейському суді з прав людини) та голови Фонду ветеранів війни та учасників АТО Бориса Бойка.

Закликаємо представників ЗМІ та громадських експертів з оцінки стану верховенства права в Україні привернути увагу до цієї події. Адже йдеться не лише про спробу завдати удару кредиторам зі структур оборонно-промислового комплексу, податкових органів та банківської системи України, а й створення важливого правового прецеденту щодо притягнення до субсидіарної відповідальності керівництва та учасників (засновників) компанії за дії та бездіяльність, що призвели до банкрутства підприємства та збитків державі.


Перебіг конфлікту

УНСП "Шмайсер" впродовж тривалого часу працювало на базі оборонного заводу "Візар” у м. Вишневе, спеціалізуючись на виготовлення вогнепальної зброї та боєприпасів до неї.

З початку збройної агресії проти України у 2014 році виникла нагальна потреба в створенні конструкторської та виробничої бази приватного патронного заводу та пошуку стратегічних інвестицій щодо розвитку української оборонної промисловості за стандартами НАТО.

До складу засновників УНСП увійшли інвестори, які планували перебазувати виробництво на територію власного технопарку та створити приватну компанію з виробництва нових зразків озброєння зі статусом спецекспортера.

Проте основного інвестора було незаконно виведено зі складу учасників шляхом підробки правоустановчих документів. За даним фактом порушено кримінальні провадження, які виявили виведення грошових коштів підприємства та активів через підставні касові ордери та протиправні схеми.

Загалом керівництву УНСП висунуто обвинувачення за такими статтями КК України, як шахрайство – ст 190, ч. 2, 3, 4; перешкоджання законній господарської діяльності – ст 206-2, ч. 3; зловживання повноваженнями – ст. 364-1, ч. 1, 2; службове підроблення – ст. 366, ч. 1 та підробка документів – ст. 358, ч. 1; контрабанда - ст. 201; невиконання судового рішення - ст. 382 та незаконне поводження зі зброєю - ст. 263.

Під час розгляду судами було встановлено факти доведення до банкрутства підприємства його посадовими особами. Зокрема, господарським судом (справа №911/1810/18 (911/3398/20) та апеляційною інстанцією (справа №911/1810/18 (911/3398/20) притягнуто до субсидіарної відповідальності Бориса Германа, Антоніну Капілян, Антона Бондаренка, Віталія Міліна та Юрія Костянчука.

Постраждалою стороною визнано Державну податкову службу України, підприємство Укроборонпрому завод "Візар", АТ "Радабанк" та низку приватних кредиторів. Усі вони намагаються повернути бодай частину виведених коштів та активів, що передбачено новим законом України "Про банкрутство”.

Це дуже важливий прецедент в українській судово-правовій практиці.

10 листопада 2021 року колегія суддів Касаційного господарського суду Верховного суду "іменем України" повинна поставити крапку, адже, згідно з чинним законом "Про банкрутство”, усі без винятку - і міноритарії, і мажоритарні власники - несуть однакову відповідальність за діяльність і бездіяльність за доведення до банкрутства підприємства. І це може стати чи не першою судовою практикою в тисячах аналогічних справ.

У Фонді ветеранів та учасників АТО, який є одним із потерпілих у процесі проти керівництва та засновників УНСП, переконані, що рішення суддів Касаційного господарського суду Верховного суду України є останнім кроком на шляху відновлення стратегічно важливого для України підприємства.

-  Президент як гарант Конституції України, Верховна рада та Уряд всіляко підтримують розвиток обороноздатності нашої держави, зокрема шляхом реорганізації структур Укроборонпрому та створення приватних оборонних підприємств. Одне з таких може повстати на конструкторсько-виробничій базі УНСП "Шмайсер”. І касаційне рішення суду про притягнення до субсидіарної відповідальності зі сплати боргів може не тільки відновити порушені права кредиторів, а й надати другого дихання науково-виробничому потенціалу УНСП "Шмайсер”, - заявив голова Фонду Борис Бойко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА