14:22 06.10.2021

Відкликання Разумкова з посади спікера ВР означатиме посилення президентської влади з усіма наслідками - політологи

2 хв читати

Київ. 6 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Відкликання Дмитра Разумкова з посади спікера Верховної Ради означатиме посилення президентської вертикалі та фактичний перехід до президентської республіки, вважають політологи.

На прес-конференції в середу в агентстві "Інтерфакс-Україна" директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов висловив думку про те, що депутати підтримають відставку Разумкова.

"Гадаю, що і голосування щодо його (Разумкова) відсторонення буде позитивним. Хоча, може і будуть проблеми зі збором голосів... Для президента це важливо, тому що якщо президент програє цей поєдинок, то для нього це буде початок кінця нинішньої президентської команди і про другий термін говорити вже точно не буде сенсу", - сказав Карасьов.

При цьому він додав: "Якщо цей поєдинок виграє президент і програє Разумков та політичні сили, які групуються навколо нього, то це означатиме посилення президентської влади, посилення президентської вертикалі з усіма наслідками".

Політолог також вважає, що після цього президент більше утвердиться в бажанні йти на другий президентський термін.

Директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко розділив думку колеги. "Виходить, що на наших очах президент сам призначає прем'єр-міністра, сам призначає голову Верховної Ради... ми бачимо перехід від парламентсько-президентської республіки до суто президентської", - наголосив він.

Крім того, Небоженко наголосив на важливості реакції судової системи та інших державних органів у цьому питанні.

"Якщо завтра вирішиться це питання (з відкликанням Разумкова - ІФ), то справа навіть не в порушенні регламенту та порушенні закону, що теж небезпечно, а в тому, що має прокинутися судова система - як поводитиметься Конституційний Суд, як поводитиметься Верховний Суд, як поводитимуться інші органи", - сказав він.

За словами Небоженка, якщо представники судової системи "робитимуть вигляд, що їх це не стосується, це означатиме, що поряд із політичними рухами з'являється ще більше знеструмлення судової системи".

"Концентрація влади - це, з одного боку, колосальні можливості, а з іншого боку - колосальна відповідальність. На тебе тоді прямо тисне Вашингтон і прямо тисне Москва... Президент у своєму бажанні сконцентрувати владу не розуміє, які це для нього політичні та особисті загрози, а, з іншого боку, не розуміє, що він розкладає українську державну машину", - підсумував директор соціологічної служби "Український барометр".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА