12:44 16.09.2021

Біоенергетична асоціація закликає створити в Україні біопаливну біржу

2 хв читати

Власники біогазових установок потребують створення біопаливної біржі для забезпечення безперебійних постачань біомаси, вважає голова правління біоенергетичних асоціації України (БАУ) Георгій Гелетуха.

"Та кількість котелень та електростанцій (на біогазі - ІФ), які вже сьогодні заміщають споживання 4 млрд куб. м природного газу за рік, споживає величезну кількість біомаси. Нині, на жаль, ми маємо труднощі з тим, де купити цю біомасу, як її купити... У нас нерозвинений ринок біомаси. Тому цивілізоване рішення - створення окремої біопаливної біржі", - сказав він під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Він зазначив, що відповідний законопроект був розроблений понад три роки тому і вже декілька разів пройшов узгодження, але наразі "завис на рівні Міненерго" і не вноситься до Кабміну. "Ми просимо законодавців: ну візьміть ви вже цей законопроект, візьміть його у Міністерства енергетики, зареєструйте, розгляньте швидше. Це шлях до того, як наситити біоенергетику України реальним пальним", - зазначив голова БАУ.

За його словами, біржа забезпечить якість біомаси, гарантії постачання та зниження ціни на цей продукт. "Коли є реальна конкуренція, ціни завжди знижуються. Це дуже важливий законопроект, просимо його підтримати", - резюмував Гелетуха.

Як повідомлялося, колишній в.о. міністра енергетики та нинішній голова НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко підтримує впровадження в Україні електронної платформи з купівлі-продажу твердого біопалива, яка сприятиме розвитку конкурентного і прозорого ринку такого палива.

"Механізмом для організації ринку біопалива в Україні має стати використання єдиної електронної платформи, на якій здійснюватимуть торгівлю біопаливом всі зацікавлені виробники і споживачі", - зазначив Вітренко на зустрічі з міністром енергетики Литовської Республіки Дайнюсом Крейвісом у березні цього року. Під час зустрічі розвиток біопалива зазначався як один із перспективних напрямів співпраці обох країн, водночас особливу зацікавленість української сторони викликає досвід Литви щодо створення біопаливної біржі Baltpool.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА