12:52 22.05.2019

Понад половина українців позитивно ставляться до створення ПЦУ та надання їй томосу - опитування КМІС

2 хв читати
Понад половина українців позитивно ставляться до створення ПЦУ та надання їй томосу - опитування КМІС

Київ. 22 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Понад 54% громадян України позитивно ставляться до створення Православної церкви України (ПЦУ) і до надання їй томосу, свідчать результати дослідження "Конфесійна структура населення України та створення Православної церкви України: травень 2019", проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

"54,2% респондентів ставляться позитивно до створення Православної церкви України (ПЦУ - ІФ) і до надання їй томосу. Ще 31,2% мають нейтральне ставлення. Негативно ставляться до цього - 10,9%. Не змогли або відмовилися відповісти на запитання - 3,6%", - розповів заступник директора КМІС Антон Грушецький під час презентації результатів дослідження на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу.

Серед респондентів, які позитивно або нейтрально ставляться до створення Православної церкви України і надання їй томосу, 64,5% вважають, що умов, визначених у томосі, досить для розвитку незалежної української церкви й відмовлятися від томосу не можна. Водночас 8,8% опитаних вважають, що умови є невигідними для ПЦУ, що необхідно відмовитися від томосу і відновити Українську православну церкву Київського патріархату. Не змогли або відмовилися відповісти на запитання - 26,7%.

Трохи більше ніж половина українських громадян - 50,6% вважають, що надання томосу швидше об'єднує суспільство, 30,5%, навпаки, вважають, що томос є скоріше роз'єднувальним фактором для України. Не змогли або відмовилися відповісти на запитання - 18,9%.

Позитивно сприймають обрання Епіфанія главою ПЦУ 39,6% респондентів, 43% ставляться в цій події нейтрально, негативно ставляться - 6,8%. Не змогли або відмовилися відповісти на запитання - 10,6%.

Водночас на запитання, кого треба було обрати главою ПЦУ - Філарета, який очолював Українську православну церкву Київського патріархату, або Епіфанія, 36,5% респондентів вважають позитивним обрання Епіфанія. 15,5% вважають, що треба було предстоятелем нової церкви обрати Філарета, 2,2% схиляються до думки, що треба було обрати когось іншого, 45,9% - не змогли або відмовилися відповідати.

КМІС провів всеукраїнське опитування громадської думки 12-18 травня 2019 року методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (із квотним завданням під час відбору респондентів) опитано 1200 респондентів, що мешкають в усіх регіонах України (крім АР Крим). Вибірка репрезентативна для населення України старше 18 років.

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося лише на території, контрольованій українською владою.

Статистична похибка вибірки 2,9%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА