14:54 21.05.2013

Опозиція не погоджується з озвученою главою МВС версією подій 18 травня в Києві і вимагає відставки міністра

6 хв читати

Міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко відзвітував перед народними депутатами про перебіг розслідування інцидентів, що відбулися 18 травня в центрі Києва, і нападі на журналістів. Опозиційні парламентарії з обуренням відреагували на слова глави МВС, вимагаючи відставки міністра.

Виступаючи у вівторок у сесійній залі Верховної Ради зі звітом про розслідування подій, що відбулися в центрі Києва 18 травня, міністр розповів, що наприкінці квітня - початку травня надійшло дев’ять заявок на проведення масових акцій 18 травня в столиці, в яких було заявлено понад 14 тисяч учасників. За словами міністра, для забезпечення охорони громадського порядку були створені посилені слідчо-оперативні групи та групи документування. З інших регіонів держави до столиці для надання допомоги у забезпеченні правопорядку, як повідомив міністр, прибуло 500 співробітників спецпідрозділу "Беркут" і 200 військовослужбовців внутрішніх військ. Загалом, за словами В.Захарченка до забезпечення правопорядку було залучено близько 4 тисяч правоохоронців.

"З приводу подій навколо бронеавтомобіля. Під час проведення масових акцій в столиці надійшла інформація про пересування центральною частиною міста бронеавтомобіля. Для з'ясування мети перебування цього транспортного засобу на дорогах міста і запобігання можливим негативним наслідкам, я особисто прийняв рішення про доправлення бронеавтомобіля до найближчого територіального відділення органів внутрішніх справ. Співробітники ДАІ почали його супроводжувати до Шевченківського райуправління. На вулиці Велика Житомирська група опозиційних народних депутатів заблокувала рух цього автомобіля", - розповів міністр.

За його словами, близько 150 осіб з символікою партії "Батьківщина", "Свободи" та "УНА-УНСО" оточили бронеавтомобіль і намагалися пошкодити його. Вони повибивали вікна автомобіля, зірвали відеореєстратори, зламали кришку двигуна і спустили колеса.

"У конфлікт також втрутилися близько 70 молодих людей, які підійшли з Михайлівської площі. З обох боків лунала нецензурна лайка, летіли пластикові пляшки з невідомою речовиною, розпорошувався сльозогінний газ, виникли непоодинокі зіткнення", - розповів В.Захарченко.

На підтвердження своїх слів міністр внутрішніх справ України продемонстрував народним депутатам відео, на якому зафіксовано події навколо бронеавтомобіля. Демонстрація відео викликала негативну реакцію присутніх у залі депутатів від опозиційних фракцій.

Продовжуючи свій звіт перед депутатами щодо події 18 травня, міністр повідомив, що через деякий час після інциденту бронеавтомобіль доправили до райуправління.

"Слідчий відділ Шевченківського райуправління розпочав кримінальне провадження за фактом хуліганства ст. 296 ч. 2 Кримінального кодексу. Крім того, на водія бронеавтомобіля складено адміністративний протокол за порушення правил дорожнього руху", - повідомив міністр.

Стосовно ж ситуації з нападом на журналістів, то, за словами глави МВС, обставини були такими: "Близько 15.00 до Шевченківського райуправління звернулася Ольга Сніцарчук, журналіст, парламентський кореспондент "5 каналу". Вона повідомила, що під час зйомок акцій опозиційних сил невідомі особи біля будинку 1/3 на вул. Велика Житомирська вдарили її в обличчя і розбили мобільний телефон".

Після цих слів глава МВС знову попросив продемонструвати відео на підтвердження своїх слів.

Посилаючись на слова О.Сніцарчук, міністр розповів, що близько 13 години 18 травня вона приїхала до центральної частини Києва "з метою висловлення своєї громадянської позиції", близько 14.00 на вул. Велика Житомирська до неї підбігли невідомі і почали її бити.

Надалі, як розповів міністр, журналістка дізналася з Інтернету про особистості учасників конфлікту. "Сніцарчук було надано медичну допомогу на місці події. Потерпіла від госпіталізації відмовилася", - додав В.Захарченко.

Він також повідомив, що того ж дня, 18 травня, були відкриті кримінальні провадження за ст. про завдання умисного легкого тілесного ушкодження (ч.1 ст. 125 КК) та перешкоджання роботи журналіста (ч.1 ст. 171 Кримінального кодексу). "На підставі отриманих доказів слідчий перекваліфікував дії зі статті "Одержання легких тілесних ушкоджень" на "Хуліганство" - ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу", - розповів глава МВС.

Крім того, за його словами, до міліції звернувся фотокореспондент газети "КоммерсантЪ-Украина" Владислав Содель про те, що він також є потерпілим. В.Содель, як сказав міністр, повідомив, що перебував на місці подій поряд зі своєю дружиною О.Сніцарчук, тілесних ушкоджень не отримав.

"Під час досудового розслідування було проведено кілька слідчих дій і зібрано інформацію про цю подію. Особу, на яку вказували Сніцарчук і Содель, встановлено. Ми його затримали і готуємо документи, які передамо суду для ухвалення рішення про його арешт", - наголосив міністр.

При цьому він заявив: "Я особисто запевняю Вас, Ольго Юріївно, (Сніцарчук), що правоохоронці зроблять все можливе для відновлення Ваших конституційних прав і притягнуть до відповідальності винних".

Водночас міністр акцентував увагу на тому, що відповідні рішення про притягнення до відповідальності ухвалюватимуть стосовно всіх, хто брав активну участь у бійках.

Ця репліка голови МВС викликала хвилю обурення у сесійній залі.

Також міністр повідомив, що 19 травня прокуратура Шевченківського району Києва ухвалила постанову про об'єднання матеріалів кримінальних проваджень в одне.

Стосовно ж ситуації з наметами громадянського руху "Наступ" та "Спільна справа" на Софійській площі, то за словами глави МВС, ці туристичні намети були встановлені без відповідних дозволів, тому комунальні служби їх демонтували.

"Співробітники міліції забезпечували охорону громадського порядку. За його порушення було затримано четверо осіб, стосовно них були складені адміністративні протоколи", - сказав В.Захарченко.

Міністр також розглянув ще один аспект подій 18 травня - оцінки дій міліції того дня: "Що стосується оцінки професійних дій міліції, то призначено і проводиться службове розслідування. Всі матеріали службового розслідування будуть направлені для ухвалення остаточно рішення в прокуратуру".

Водночас він додав: "Під час проведення заходів зі значною кількістю громадян з різнополярними політичним поглядами, органи внутрішніх справ спрацювали загалом на належному рівні, відповідно до наданих їм законом повноважень".

На ці слова міністр депутати-опозиціонери відреагували криками "Ганьба" і "у відставку міністра".

Відповідаючи на запитання опозиційних депутатів про те, яким чином бронетехніка опинилася в центрі Києва, міністр сказав, що за колоною автомобілів, на яких приїхали лідери опозиції на акцію 18 травня, їхав бронеавтомобіль, про який і йдеться. "На цьому автомобілі були встановлені білі прапори, за зовнішніми ознаками схожі на прапори ВО "Батьківщина", - зазначив міністр. Ці слова глави МВС знову викликали шквал обурення опозиційних депутатів.

В.Захарченко уточнив, що співробітник ДАІ намагався зупинити колонну, але належної реакції не було. У джипі, що не зупинився, як наголосив В.Захарченко, перебував один із лідерів опозиції Олександр Турчинов.

О.Турчинов, у свою чергу, зажадав продемонструвати інше відео подій - відзняте журналістами, а також запевнив: "Я доїхав до Динамо-Київ, а потім ішов пішки. А БТР, про який Ви говорите, супроводжувала машина ДАІ і він дві години їздив вулицями міста , і коли БТР почав прориватися на Софійську, де проводився мітинг, саме опозиціонери зупинили його, щоб він не задавив людей. А на відео видно, що в БТР був співробітник міліції".

Після цього було продемонстровано відео, про яке попросив О.Турчинов, а В.Захарченко завершив звіт перед депутатами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон закликав Нетаньяху домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА