Інтерфакс-Україна
12:30 13.09.2018

ФАО попереджає про глобальну пандемію ожиріння внаслідок неправильного харчування

2 хв читати
ФАО попереджає про глобальну пандемію ожиріння внаслідок неправильного харчування

ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН) вважає, що світу загрожує глобальна пандемія ожиріння з огляду на неправильне харчування.

"Якщо ми не вживемо термінових заходів для припинення зростання показників ожиріння, у світі незабаром побільшає людей, що страждають на ожиріння, ніж тих, що голодують. Існує кілька чинників, що стоять біля витоків глобальної пандемії ожиріння. З них нездоровий раціон харчування є найбільш значимим", - заявив генеральний директор ФАО Жозе Граціану да Сілва на семінарі з безпечності харчових продуктів і здорового харчування, організованому Папською академією наук Ватикану. Його слова наведено в прес-релізі ФАО.

Згідно з прес-релізом, за останніми оцінками, нині у світі 2,6 млрд людей мають надмірну вагу, частка людей, що страждають на ожиріння, збільшилася з 11,7% у 2012 році до 13,2% у 2016 році.

Як вважає голова ФАО, причиною цього є розширення доступності висококалорійних продуктів харчування з високим вмістом трансжирів, цукру та солі, продаж яких стимулює агресивний маркетинг та реклама. "Фаст-фуд - найкращий цьому приклад. Ця категорія продуктів дешевша, до них легше отримати доступ, їх легше приготувати, ніж свіжі продукти, особливо бідним людям у міських районах",- сказав він.

Ж.Граціану да Сілва пояснив, що коли ресурси для купівлі продовольства стають мізерними, люди роблять вибір на користь менш дорогих продуктів харчування, які часто є висококалорійними з низьким вмістом поживних речовин. Проте споживання таких продуктів є чинником ризику поширення багатьох захворювань, таких як інсульт, діабет і деякі види раку.

"Країни мають запроваджувати закони, що сприяють забезпеченню здорового раціону харчування на основі локально виробленої продукції та стимулюють приватний сектор на виробництво здоровішої їжі", - сказав Ж.Граціану да Силва. Ці заходи, за його словами, можуть включати податки на ввезення нездорових продуктів харчування, чітке та інформативне маркування продуктів, обмеження реклами нездорової їжі для дітей і зниження вмісту солі та цукру, які використовують під час виробництва продуктів харчування, або навіть заборону використання деяких інгредієнтів, таких як трансжири.

Уряди мають також полегшити доступ на ринки для місцевих продуктів, зокрема через програми шкільного харчування. Ці програми одночасно пожвавлюватимуть місцеву економіку та забезпечуватимуть здоровий раціон харчування для дітей, вважає він.

Генеральний директор ФАО також зазначив, що торговельні угоди мають бути розроблені так, щоб було дешевше виробляти місцеві більш поживні продукти, обмежуючи приплив імпортної дешевої їжі з високим вмістом жирів, цукру та солі.

ОСТАННЄ

Центр психосоціальної підтримки УЧХ відкрився у Чернівцях

Всеукраїнські студентські змагання з МГП відбулися у Києві

Мережа "Сінево" розширила покриття лабораторної діагностики за ПМГ ще на 5 регіональних центрів

Держбюджет-2026 передбачає 258,6 млрд грн на сферу охорони здоров'я

Хірурги з США і України в межах четвертої місії Vision for Ukraine запланували 30 реконструктивних операцій для українців з травмами обличчя

Понад 59% зареєстрованих у 2025р. ветеринарних препаратів в Україні - вітчизняного виробництва

Україна формує новий ринок пластичної хірургії та медтуризму – експерт

НСЗУ планує запровадити верифікацію за системою "Аркан" лікарів, які перебувають за кордоном

Під час контрактування на 2026р загальні медзаклади зможуть укладати з НСЗУ трирічні контракти – голова НСЗУ

Медичний дім Odrex працює в звичайному режимі – заява компанії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новини з усієї України

РЕКЛАМА