17:44 27.02.2024

VITAGRO просить прискорити ухвалення Радою законопроєкту щодо митного оформлення експорту біометану

3 хв читати

Група компаній VITAGRO вже інвестувала EUR6 млн у будівництво біометанового заводу та готова до експорту біометану до Європи, однак не може почати експорт біометану, доки Верховна Рада не ухвалить у другому читанні законопроєкт щодо митного оформлення біометану.

Як повідомляється на сайті компанії, завод вироблятиме 3 млн куб. м біометану на рік. Крім того, підприємство планує випускати органічні добрива - річний обсяг їхнього виробництва становитиме понад 80 тис. тонн, що надасть змогу скоротити внесення мінеральних добрив на площі 1500 га і замістити імпорт мінеральних добрив.

Окрім переробки відходів тваринництва і рослинництва, біометановий проєкт створює додану вартість, яка диверсифікує аграрний бізнес і розширює експортні канали збуту для українських виробників, акцентували в ГК VITAGRO.

"На шляху повноцінної реалізації проєкту стикаємося з проблемою неврегульованості з боку законодавства. Відсутність відповідного закону про розблокування експорту біометану призвела до закриття заводів і звільнення висококваліфікованих працівників. Така ситуація вже негативно позначилася на інших компаніях, які планували інвестувати в цей ринок", - наголосили в компанії.

У VITAGRO вважають, що для виправлення негативних наслідків неврегульованості ринку біометану в Україні та забезпечення стабільного розвитку цієї галузі в Україні, потрібно негайно ухвалити в другому читанні законопроєкт №9456 про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану.

"Це надасть змогу знову набрати працівників, які вже мають досвід і будівництва, і управління такими проєктами, і створити умови для подальшого розвитку цієї перспективної галузі", - резюмували в компанії.

Групу компаній VITAGRO створено 1999 року. У 2021 році в ній було зайнято 5 тис. працівників, її виручка становила $211,3 млн, EBITDA - $101 млн.

Земельний банк групи становить 85 тис. га. У складі групи також насіннєвий завод і завод із виробництва засобів захисту рослин, а також потужності з виробництва соняшникової олії та один із п'яти найбільших фруктових садів в Україні. VITAGRO також має 5 тис. голів ВРХ і 110 тис. голів свиней, елеваторні потужності на 400 тис. тонн, а також три цегельні заводи і дев'ять асфальтних заводів, чотири сонячні електростанції сумарною потужністю 16 МВт.

Перший пілотний біометановий проєкт VITAGRO було презентовано в червні 2023 року в с. Доброгорща в Хмельницькому р-ні Хмельницької області, де на базі ферми та біогазового заводу збудовано біометановий завод потужністю 2,9 млн куб. м на рік, інвестиції в проєкт оцінюються у EUR7,6 млн. Для виробництва метану буде використано гній, силос і солому з ферм групи, де утримують свиней і ВРХ.

VITAGRO також планувала запуск ще двох таких заводів: "Зоря" в Рівненській області на 3 млн куб. м і 52 тис. тонн добрив з інвестиціями EUR7 млн і в колишньому Волочиському р-ні (зараз Хмельницький р-н) на 2,5 млн куб. м і 100 тис. тонн добрив з інвестиціями EUR6,8 млн.

Згідно з інформацією в держреєстрі, основним бенефіціаром VITAGRO є народний депутат Сергій Петрович Лабазюк, а гендиректором - Петро Петрович Лабазюк.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА