13:38 30.11.2021

СБ рекомендує українському енергорегулятору включити до тарифу "Укренерго" на передачу на 2022 рік майже 11 млрд грн для розрахунків із ВДЕ

4 хв читати
СБ рекомендує українському енергорегулятору включити до тарифу "Укренерго" на передачу на 2022 рік майже 11 млрд грн для розрахунків із ВДЕ

Тариф НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії, який затверджує Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), має повною мірою відображати витрати компанії на компенсацію вартості е/е з відновлюваних джерел без урахування 20% компенсації з держбюджету.

Таку думку містить лист регіонального директора Світового банку (СБ) у справах країн Східної Європи (Білорусь, Молдова та Україна) Арупа Банерджі на адресу міністра енергетики Германа Галущенка, міністра фінансів Сергія Марченка та голови НКРЕКП Валерія Тарасюка, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми рекомендуємо, щоб НКРЕКП відобразила відсутність 20-відсоткової бюджетної підтримки ВДЕ у тарифі на передачу на 2022 рік для забезпечення фінансової стійкості сектора та "Укренерго". Будемо дуже вдячні за невідкладні дії у цьому важливому питанні. Ми сподіваємося на продовження нашої тісної співпраці в енергетичному секторі", – йдеться в листі.

Водночас регіональний директор СБ висловив серйозне занепокоєння тим, що запропонований тариф на 2022 рік, як і раніше, набагато нижчий від рівня відшкодування витрат НЕК для виконання зобов'язання щодо підтримки розвитку відновлюваної енергетики. За його словами, те, що НКРЕКП не врахувала у своїй пропозиції щодо тарифу 20% прогнозної вартості "зеленої" електроенергії у 2022 році, посилаючись на закон № 810-IX, яким передбачено держпідтримку ВДЕ-генерації в такому обсязі, призводить до браку коштів на виплати ВДЕ наступного року в розмірі 10,8 млрд грн.

Водночас Банерджі зазначає, що позиція СБ, як і Мінфіну, щодо неможливості фінансувати ВДЕ-генерацію з бюджету раніше була чітко викладена в їхньому листі. "У листі від 21 вересня 2021 року Світовий банк, Міністерство фінансів чітко заявили про відсутність можливості такої бюджетної підтримки і що тариф на передачу має повністю відображати витрати на виконання спецобов'яків щодо розвитку "зеленої" енергетики. Проект закону про держбюджет відповідає зазначеному листу Мінфіну і не включає 20% на виплати ВДЕ", - наголошує регіональний директор СБ.

Водночас він зазначає, що "Укренерго" наприкінці жовтня за результатами обговорення тарифу поінформувало СБ про те, що відображатиме всі необхідні витрати. За словами Банерджі, це стало підставою для відмови з його боку від ініціювання правових розглядів щодо недотримання НЕК умов випуску єврооблігацій. "У результаті ми домовилися про виняткову підставу для незастосування засобів правового захисту щодо недотримання "Укренерго" фінансових умов, визначених у позиці, пов'язаній із випуском компанією єврооблігацій", - йдеться у листі.

На думку Банерджі, ситуація з невиконанням зобов'язань негативно вплине на здатність "Укренерго" забезпечувати нові позики чи випускати облігації.

Як повідомлялося, на засідання регулятора в середу, 1 грудня, винесено проект постанови про затвердження тарифу НЕК у розмірі 356,90 грн/МВт-год, що на 20% вище за нинішній. НЕК пропонувала встановити тариф у розмірі 458,83 грн/МВт-год.

10 листопада НКРЕКП схвалила проект постанови про тариф НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії у 2022 році на рівні 352,38 грн/МВт-год (без ПДВ).

Голова регулятора Валерій Тарасюк, зокрема, зазначив, що, незважаючи на пропозиції від профільних об'єднань та народних депутатів, комісія не враховуватиме у тарифі 20% обсягу оплати виробленої ВДЕ електроенергії (близько 10,8 млрд грн). Він зазначив, що оплата цієї частини "зеленої" е/е передбачена законодавством із бюджету.

Зі свого боку з проханням переглянути структуру та розмір тарифу "Укренерго" на передачу, щоб передбачити в ньому достатньо коштів для 100%-х розрахунків "ГарПока" за електроенергію, придбану в 2021-2022 рр. у її виробників із ВДЕ, звернулося, зокрема, Європейсько-українське енергетичне агентство. За даними, озвученими його директором Олександрою Гуменюк, з урахуванням боргів, що залишилися за 2021 рік, дефіцит коштів на оплату ВДЕ-генерації у 2022 році становитиме близько 20 млрд грн.

Вона нагадала, що згідно з останнім меморандумом з МВФ Україна зобов'язалася припинити накопичення заборгованості перед ВДЕ-генерацією та гарантувала встановлення тарифу "Укренерго" на передачу на рівні, достатньому для покриття всіх зобов'язань перед виробниками е/е з відновлюваних джерел, зокрема 100% вартості очікуваного обсягу виробленої е/е за відповідний рік.

Гуменюк також зазначила, що подібні зобов'язання містяться у тристоронньому договорі між НЕК, Мінфіном та НКРЕКП у рамках випуску єврооблігацій "Укренерго".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА