06:41 09.11.2023

9 листопада: Яке сьогодні свято

7 хв читати
9 листопада: Яке сьогодні свято

ДЕНЬ 624 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 624 RUSSIAN AGRESSION

9 листопада відзначають Міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму, Всесвітній день якості, Всесвітній день юзабіліті, Всесвітній день лізингу, Міжнародний день антиядерних акцій, Міжнародний тиждень науки і миру.

В Україні - Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. У Німеччині, Австрії, Швейцарії - День винахідників. У США - Національний день грецького йогурту.

Православна церква вшановує пам'ять преподобних Матрони та Феоктисти.

Міжнародний день проти фашизму, расизму та антисемітизму

Міжнародний день проти фашизму, расизму та антисемітизму встановлений за ініціативою Міжнародної мережі проти расизму UNITED, що об'єднує понад 560 організацій із 46 країн.

У ніч з 9 на 10 листопада 1938 року на території Німеччини та Австрії розпочався масовий єврейський погром, який отримав назву "Кришталевої ночі", або "Ночі розбитих вітрин". Вона стала першою масовою акцією фізичного насильства Третього рейху щодо євреїв. Тоді нацисти вбили понад 90 осіб, 30 тисяч євреїв було схоплено і відправлено до концтаборів. Сотні синагог було спалено вщент, а тисячі вітрин магазинів, що належали євреям, розбито - звідси така назва погрому.

Ці події 1938 року поклали початок Голокосту - масовому насильству щодо єврейського народу, яке призвело до загибелі близько 6 мільйонів євреїв. Згідно з оцінками істориків, саме відсутність реакції на погром як усередині самої Німеччини, так і в інших країнах Європи розв'язала фашистам руки і послужила стимулом до початку масового знищення європейських євреїв.

Всесвітній день якості

Всесвітній день якості - щорічний захід, що проводиться в багатьох країнах світу в другий четвер листопада. Ініціатором заснування цього Дня є Європейська організація якості за підтримки Організації Об'єднаних Націй.

Всесвітній день якості було затверджено 1989 року. А за шість років по тому ЄОК оголосила тиждень, у який припадає цей другий листопадовий четвер, Європейським тижнем якості.

Метою дня є підвищення значення високої якості продукції та послуг, а також активізація діяльності, спрямованої на привернення уваги до проблем якості. Адже йдеться не лише про безпеку товарів для людини та довкілля, а й про ступінь задоволеності запитів та очікувань споживачів.

Всесвітній день юзабіліті

Всесвітній день юзабіліті було засновано 2005 року з ініціативи Асоціації Професіоналів Юзабіліті. Цього ж року його вперше відсвяткували, і відтоді відзначають щорічно в другий четвер листопада.

Юзабіліті можна дослівно перекласти з англійської мови як "практичність, зручність і простота користування". Зрозуміло, існують більш докладні і точні визначення. Наприклад, Джейкоб Нільсен визначає юзабіліті як: "... якість роботи користувача в деякому інтерактивному середовищі (вебсайт, програма тощо)".

Сьогодні ж термін "юзабіліті" дедалі частіше використовують як синонім слова "ергономічність" у контексті таких продуктів, як побутова електроніка або засоби зв'язку. У ширшому значенні він може також вживатися для визначення ступеня ефективності виконання механічними об'єктами та інструментами - такими, наприклад, як дверна ручка або молоток - запропонованих їм функцій. Таким чином, найбільш адекватним перекладом слова "usability" буде "зручність і простота користування, застосування" і навіть "практичність".

Всесвітній день лізингу

Найбільш поширеною сферою для лізингу є транспорт: автомобільний, авіаційний, річковий, морський, залізничний. Об'єктом лізингу може бути спеціальна техніка, обладнання (торговельне, виробниче, медичне), нерухомість (переважно виробнича, комерційна та складська).

Фактично лізинг - це різновид фінансових послуг або кредитування. Дослівне значення терміну перекладається з англійської як "здача в оренду". Тобто лізинг - це довгострокова оренда з подальшим викупом орендованого майна.

Використання лізингу в окремих сферах економічної діяльності є або єдино можливим способом ведення бізнесу, або найбільш вигідним, коли власних коштів на придбання майна в повному обсязі немає, а кредитування не є вигідним. Крім цього, придбання основних засобів у формі лізингу дає змогу знизити податкове навантаження, а використання зворотного лізингу дає змогу ліквідувати розрив в оборотних коштах компанії.

Міжнародний день антиядерних акцій

Екологи та інші небайдужі громадяни влаштовують цього дня в різних містах світу пікети, демонстрації та акції протесту проти розвитку атомної енергетики та за підвищення її безпеки. Також вони організовують антиядерні табори біля небезпечних об'єктів і встановлюють знаки, що інформують громадян про небезпеку, у місцях із підвищеним радіоактивним фоном.

Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва

Щорічно 9 листопада, із 2014 року, в Україні відзначають Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва.

Спочатку свято було встановлене в березні 2000 року Указом президента України, називалося Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва і відзначалося 23 березня. Потім у 2011 році його перенесли на третю неділю травня, а Указом Президента № 717/2013 від 30 грудня 2013 року святкування було встановлено 9 листопада.

Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва започатковано з метою відзначити вагомий внесок працівників культури та аматорів у відродження української національної культури, розвиток народної творчості, активну культурно-просвітницьку діяльність.

Ще цього дня:

1906 - У Російській імперії розпочалася земельна реформа Столипіна;

1907 - Британський король Едуард VII отримав у подарунок найбільший діамант у світі;

1918 - На руїнах Австро-Угорщини проголосили Австрійську Республіку;

1918 - У Львові створили виконавчий орган ЗУНР (з 13 листопада 1918 року - Державний Секретаріат);

1923 - У Мюнхені відбувся "Пивний путч" (спроба Адольфа Гітлера прийти до влади);

1938 - У Хусті для організації оборони Карпатської України утворили напіввійськову організацію "Карпатська Січ";

1938 - У Третьому Рейху відбулися масові погроми євреїв "Кришталева ніч";

1947 - Команда "Динамо" (Київ) перемогла "Харчовик" (Одеса) з рахунком 5:1 і здобула Кубок УРСР з футболу 1947 року;

1956 - Президія Верховної Ради СРСР ухвалила указ "Про заборону колишнім керівникам і активним учасникам українського націоналістичного підпілля, яких було засуджено і які відбували покарання, повертатися в західні області УРСР";

1956 - На знак протесту проти вступу радянських військ в Угорську Народну Республіку французький філософ і письменник Жан-Поль Сартр вийшов із Французької компартії;

1961 - Місто Сталіно перейменовано на Донецьк;

1962 - Президія Верховної Ради СРСР ухвалила постанову про перейменування міста Станіслав на Івано-Франківськ, а Станіславської області на Івано-Франківську;

1976 - У Києві створили Українську громадську групу сприяння виконанню Гельсінських угод;

1977 - Українська Гельсінська Група оприлюднила "Маніфест українського правозахисного руху";

1989 - Почалося руйнування Берлінського муру;

1995 - Македонію та Україну прийнято до Ради Європи;

1997 - В Україні вперше відзначили День української писемності та мови.

Церковне свято

День ушанування пам'яті преподобної Матрони

Матрона народилася у Східній Римській імперії близько 392 року в місті Пергія Памфлійська. Матрона Царгородська або Єрусалимська була християнською подвижницею. Дівчину віддали заміж за багатого чоловіка на ім'я Дометіан. Після народження доньки Феодотії сім'я переїхала до Константинополя.

У віці 25 років Матрона постійно відвідувала Храм. Тут жінка познайомилася з благочестивими старицями Євгенією та Сусанною. Матроні був віщий сон, тож вона вирішила віддати доньку на виховання стариці, сама постриглася і попрямувала до монастиря Вассіана. Щоб ченці не здогадалися, що серед їхньої братії перебуває жінка, Матрона назвалася євнухом Вавилою, постійно мовчала і працювала.

Одного разу преподобний Вассіан побачив уві сні, що насправді Вавила - це жінка. Такий самий сон наснився ігумену монастиря Анакію. Преподобний покликав Матрону і почав розпитувати її. Жінка розповіла правду про переслідування чоловіка. Вассіан відправив Матрону в жіночий монастир у місто Емес, де згодом вона стала настоятелькою монастиря. Коли Дометіан про це дізнався, почав розшукувати дружину. Матроні довелося переховуватися в Єрусалимі, на горі Синай, у Бериті в язичницькому храмі. Тут вона навернула до християнської віри багато людей. Жінка померла близько 492 року.

День ушанування пам'яті преподобної Феоктисти

Преподобна Феоктиста була християнською черницею, яка жила відлюдницьким життям на острові Лезвія в селі Мітімна (сучасна Греція). Відома своєю глибокою вірою та релігійними подвигами. У молодості, у вісімнадцятирічному віці вирішила присвятити своє життя служінню Богові.

Її життя було прикладом аскетизму та відданості християнським цінностям. Преподобна Феоктиста вирізнялася своєю мудрістю і здатністю до глибокої молитви, що зробило її важливою постаттю в релігійному житті свого часу. Її пам'ять вшановується не лише за її особисті духовні досягнення, а й за її вплив на інших людей, які шукали духовного керівництва і натхнення.

Іменини: Олександр, Олексій, Антон, Віктор, Дмитро, Юхим, Іван, Ілля, Йосип, Костянтин, Нестор, Семен, Теодор, Тимофій, Федір, Ян, Євстолія, Мотря.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог не прорвався до каналу Сіверський Донець - Донбас, ситуація в районі Часового Яру контрольована, другу лінію оборони укріплено - ОСУВ "Хортиця"

За минулу добу на півдні України знищено авіаракету, два БПЛА Shahed і два "Орлани"

Нардепу Клочку повідомлено про підозру в незаконному збагаченні на понад 11 млн грн

На катерах ВМС ЗСУ "Ірпінь" і "Рені", отриманих від Естонії, виконуватимуть бойові завдання

Україна не має реалістичного плану "Б" у короткостроковій перспективі без допомоги США - Стефанішина

У п'ятницю в Україні буде тепло і сухо, на півдні вдень до 26°, у Чернігівській та Сумській областях 15-20°

Сили оборони України покращили своє тактичне становище в районі Серебрянського лісництва - ОСУВ "Хортиця"

Україна розглядає механізм ленд-лізу як запобіжник проти політичної дестабілізації серед союзників - Стефанішина

Союзники працюють над тим, щоб гарантувати незворотність членства України в НАТО на саміті у Вашингтоні - Стефанішина

Ворогу вдалося закріпитися в Очеретиному, ЗСУ вживають заходів щодо стабілізації обстановки та повернення під контроль н.п. - ОСУВ "Хортиця"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА