07:48 16.11.2022

Україні потрібно підготуватися щонайменше до кількох важких днів із енергопостачанням

3 хв читати
Україні потрібно підготуватися щонайменше до кількох важких днів із енергопостачанням

Українцям потрібно підготуватися до важких умов електропостачання як мінімум на найближчі кілька днів, спровокованих наймасовішою атакою росіян на енергосистему України, повідомив голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

"Прогнозувати повернення планових відключень ще рано. Нам потрібно підготуватися до важких принаймні кількох днів. У нас найбільша ракетна атака, а через день-два починається похолодання, що призводить до підвищення споживання електроенергії", – сказав Кудрицький в ефірі національного. телемарафону "Єдині новини" у вівторок пізно увечері.

У зв'язку з цим він зазначив, що час для атак був обраний росіянами невипадково, але енергетики знають, що робити.

"Ми перебуваємо в активній стадії подолання наслідків сьогоднішніх атак. По всій Україні відбулися відключення. Ми це зробили, щоб утримати баланс в енергосистемі, щоб запобігти повному знеструмленню нашої країни", - пояснив він.

Кудрицький зазначив, що на вечір вівторка більше третини споживання обмежено, але "ми працюємо, щоб відновити роботу мережі, роботу деяких електростанцій, щоб стабілізувати ситуацію, і працюватимемо усі наступні дні".

Водночас він попередив, що перебої енергозабезпечення можуть спричинити перебої з наданням житлово-комунальних та інших послуг, зокрема теплопостачання та зв'язку, тому зусилля енергетиків спрямовані передусім на запит об'єктів критичної інфраструктури.

За його словами, найскладніша ситуація залишається на заході, у центральному та північному регіонах, але вона змінюватиметься в міру підключення мереж.

Водночас Кудрицький зазначив, що російські військові у виборі цілей своїх атак спиралися на допомогу російських енергетиків, хоча ті, на його думку, не мають повної інформації про українську енергосистему.

"Росіянам відома статична модель енергосистеми. Російські військові не могли вибрати цілі без допомоги російських енергетиків. Чи допомогали зрадники з України, важко сказати. Але, гадаю, росіяни не володіють оперативною ситуацією в нашій енергосистемі", – висловив переконання голова "Укренерго".

Він також зазначив, що масштаби руйнувань потребують безпрецедентної заміни обладнання, частина якого може бути надана закордонними партнерами.

"Ми створили дуже великий запас матеріалів та обладнання, але з такими темпами руйнувань він вичерпується, шукаємо його за межами України. Деякі його види можуть бути привезені, щоб ми могли продовжувати ремонти", – описав ситуацію Кудрицький.

Він наголосив на необхідності продовжувати економити електроенергію, з розумінням ставитися до її відключення як за погодинними, так і аварійними графіками, а також підготувати запас необхідних речей для перебування в умовах відключення.

"Ми всі маємо утримати нашу енергосистему", – переконаний голова системного оператора.

За інформацією заступника глави Офісу президента Кирила Тимошенка у його телеграм-каналі, ближче до ночі вівторка повністю заживлено Івано-Франківську, Одеську, Чернівецьку області, а також Тернопіль, хоча електропостачання в області планується відновити протягом ночі.

Черкаську область переведено на погодинні відключення, у Чернігівській ще застосовуватимуться аварійні відключення.

Крім того, на Сумщині підключили 100 тис. абонентів, у Житомирській області підключено 110 тис. абонентів, переважно у самому Житомирі, та тривають роботи з підключення.

Велика кількість населення у Львівській, Хмельницькій та Харківській областях залишаються без електрики.

За словами Тимошенка, першочергове завдання – підключити найближчим часом максимальну кількість абонентів.

На Рівненщині залишаються без світла 55 тисяч абонентів, але електропостачання поступово відновлюється, написав заступник голови офісу президента.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА