06:54 24.05.2022

24 травня: Цей день в Україні та в світі

4 хв читати
24 травня: Цей день в Україні та в світі

ДЕНЬ 90 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 90 RUSSIAN AGRESSION

24 травня в Україні відзначають День слов'янської писемності та культури, у Євросоюзі – Європейський день парків, а у світі – Міжнародний день тіари. У Бразилії - національний день кави, а в Белізі - День Співдружності.

У церковному календарі — День пам'яті рівноапостольних Мефодія та Кирила та День Святої Марії, помічниці християн.

Окрім цього, сьогодні у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

День слов'янської писемності та культури

Щороку 24 травня у всіх слов'янських країнах відзначають День слов'янської писемності та культури та урочисто прославляють творців слов'янської писемності святих Кирила та Мефодія – учителів словенських. Як відомо, святі рівноапостольні брати Кирило та Мефодій походили зі знатного та благочестивого роду та проживали у грецькому місті Солунь. 24 травня Церква вшановує пам'ять святих рівноапостольних братів Кирила та Мефодія. Брати були православними ченцями та слов'янську азбуку створили у грецькому монастирі.

Вчені вважають, що слов'янська писемність була створена в 9 столітті, приблизно 863 року. Новий алфавіт отримав назву "кирилиця" на ім'я одного з братів, Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому у богоугодній справі освіти слов'янських народів старший брат Мефодій.

Кирило, який змалку виявив великі здібності і досконало збагнув усі науки свого часу, а також вивчив багато мов, на основі грецької створив слов'янську азбуку. Він суттєво змінив грецьку абетку, щоб якомога точніше передати слов'янську звукову систему.

Було створено дві азбуки – глаголиця та кирилиця. Крім того, брати-греки переклали слов'янською мовою Євангеліє, Апостол і Псалтир. День пам'яті цих святих як День слов'янської писемності та культури почали святкувати в Болгарії ще в 19 столітті, а потім ця традиція перейшла і до інших країн: України, Білорусі, Молдови тощо.

Європейський день парків

Європейський День парків організувала Федерація Європарк. Ця європейська організація поєднує природні території у 36 європейських країнах.

24 травня 1909 року у Швеції було створено перший із дев'яти європейських Національних парків. Мета свята – підвищення значущості парків і заповідних територій, а також розробка заходів щодо їх збереження.

Міжнародний день тіари

День відзначають з 2005 року задля заохочення жінок почуватися особливими.

Від самого початку це був перський головний убір у вигляді високої шапки. Згодом став дорогоцінною головною прикрасою.

Сьогодні слово "тіара" часто використовується як синонім слова "діадема", а тіару часто перекладають як слово, схоже на діадему іншими мовами. Обидва слова походять від головних уборів, які старі чоловіки та жінки носили для позначення високого статусу.

Тіари є символами успадкованого рангу. За традицією, лише заміжні жінки або наречені можуть носити тіару. Існує популярна помилка, що діадеми важкі. Насправді це не так, вони важать не більше за капелюха.

Ще цього дня:

1936 - Створено ФК "Шахтар";

1940 – на I Конгресі Американських Українців у Вашингтоні створили Український конгресовий комітет Америки;

1956 - У Лугано пройшов перший конкурс пісні Євробачення, в якому брали участь 14 представників семи країн Європи;

1999 – У результаті вибуху на шахті імені Засядька в Донецьку загинули 39 людей.

2003 - Україна дебютувала на 48-му конкурсі "Євробачення", який відбувся у Ризі. Олександр Пономарьов із піснею "Аста ла віста" посів 14-е місце;

2018 - Відкрито Новий Бескидський тунель.

Церковне свято

День Святої Марії

Свята Марія, Помічниця християн - у християнстві один із титулів Діви Марії. Вперше згадується Іоанном Златоустом у 345 році.

24 травня 1814 року папа Пій VII запровадив свято на честь Діви Марії-Помічниці на знак подяки за повернення до Риму та звільнення від наполеонівського режиму. Свято щорічно відзначається в католицьких церквах, подібно до східнохристиянської Покрови.

День Священномученика Мокія

Святий Мокій був пресвітером у Македонії, у місті Амфіполіс. Під час гоніння на християн імператором Діоклетіаном (284-305) святий Мокій переконував язичників покаятися, звернутися до Господа.

Святий був приведений на суд до правителя Лаодикії, визнав перед ним істинну віру, а на погрози відповідав: "Смерть за Христа є великим багатством для мене". Святий Мокій зазнав тортур, які він переносив з гідним терпінням. Святого Мокія стратили через відсічення голови. Згодом імператор Костянтин збудував на честь священномученика храм і переніс у нього святі мощі страстотерпця.

Іменини: Олександр, Йосип, Кирило, Михайло, Костянтин, Ростислав.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА