08:55 10.04.2022

Держагентство з управління Зоною відчуження: Російські окупанти ймовірно вивезли із Зони джерела радіаційного випромінювання та зразки ядерного палива як сувеніри

3 хв читати
Держагентство з управління Зоною відчуження: Російські окупанти ймовірно вивезли із Зони джерела радіаційного випромінювання та зразки ядерного палива як сувеніри

Російські окупанти, що перебували в Зоні відчуження, розграбували дві дослідницькі лабораторії, звідки, крім комп'ютерної техніки та автотранспорту, вивезли також джерела іонізуючого випромінювання та зразки паливовмісних матеріалів, повідомляє Держагентство з управління зоною.

У повідомленні уточнюється, що у Чорнобилі існували дві лабораторії для досліджень актуальних проблем радіаційного впливу, характеристик речовин, варіантів поводження з радіоактивними матеріалами для подальшого схвалення рішень щодо роботи з різних напрямів у зоні відчуження.

"У ДСП "Екоцентр" знищена центральна аналітична лабораторія з характеризації РАВ, при цьому відбулося несанкціоноване проникнення в сховище джерел іонізуючого випромінення, в якому зберігалися зразкові радіоактивні розчини та калібрувальні джерела", - зазначили в Держагентстві.

Там повідомили, що окупантами викрадено та пошкоджено 133 джерела радіоактивного випромінювання сумарною активністю близько 7 млн Беккерелів.

"Це можна порівняти із 700 кг радіоактивних відходів із наявністю бета та гамма випромінювання. Навіть невелика частина цієї активності є смертельно небезпечною при непрофесійному та неконтрольованому поводженню з ним", - наголосили у відомстві.

У Держагентстві уточнили, що наразі місцезнаходження викрадених джерел невідоме. Ступінь збереження та безпеки калібрувальних джерел та зразкових радіоактивних розчинів встановити неможливо, а стан пошкоджених буде з'ясовано після проведення відповідної інвентаризації та вимірювань.

Крім того, окупантами також були розграбовані офіси та лабораторія Інституту проблем безпеки АЕС.

Звідти було вивезено комп'ютери, оргтехніку, розбито або знищено лабораторне обладнання та вимірювальні пристрої. Також розграбовані гаражі з автомобільною технікою, що використовувалась для доставки вчених до об'єктів досліджень.

Зазначається, що в лабораторіях ІПБ АЕС знаходилися джерела іонізуючого випромінювання та зразки паливовмісних матеріалів з об'єкта "Укриття", які використовувалися вченими при виконанні досліджень.

"Місцезнаходження цих матеріалів також не відомо. Та важливо сказати про дві гіпотези та висновки із них. Якщо радіоактивні матеріали були залишені у зоні відчуження, "викинуті", - це є ризиком для персоналу, що додатково підкреслює важливість негайного відновлення радіаційно-дозиметричних досліджень та вилучення цих високоактивних джерел у спеціалізовані сховища. Після перевірки на відсутність мінувань, а також за наявністю обладнання ця діяльність буде миттєво відновлена. Джерела випромінення та частини палива були вивезені "на сувеніри" (вважаємо даний сценарій більш вірогідним!). Такі вчинки заберуть пальму першості премії Дарвіна навіть у тих приречених рашистів, які місяць вдихали пил Рудого лісу, та знаходились у ньому!", - наголосили в агентстві.

Там додали, що після носіння такого сувеніру з собою протягом 2 тижнів гарантовано виникають радіаційні опіки, починається променева хвороба та незворотні процеси в організмі.

Як повідомлялося, війська РФ утримували зону відчуження з 24 лютого до 31 березня. Під час виходу з її території вони, зокрема, знищили багаторічний архів Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС), суттєво пошкодили серверні приміщення, що займалися обслуговуванням та обробкою інформації з автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО), пограбували новітню Центральну аналітичну лабораторію в Чорнобилі вартістю EUR6 млн.

Джерело: https://www.facebook.com/dazv.gov.ua/posts/351817566984231

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Влада Латвії заблокувала доступ до дев'яти російських пропагандистських сайтів

Глава МЗС Болгарії Габріель погодилася сформувати новий уряд

Через КПП "Вишнє Нємецьке - Ужгород" на українсько-словацькому кордоні тимчасово обмежать рух

З додатковою допомогою ЗСУ зможуть повільно відтісняти росіян - сенатор США Рід

Шукаємо асиметричні рішення, щоб отримати перевагу над кількісно переважаючим противником - Сирський

ЄБА просить Кабмін і ОП вирішити проблему швидкопсувних вантажів на польському кордоні

Кличко закликав правоохоронців оперативно розслідувати факти, оприлюднені Bihus.Info щодо Брагінського

Польські фермери заблокували два КПП на кордоні з Німеччиною, блокада триватиме до 20 березня

Глави МЗС країн-членів ЄС не змогли ухвалити рішення про використання доходів від знерухомлених росактивів в інтересах України

На Херсонщині внаслідок вибуху боєприпасу загинуло троє людей

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА