11:33 30.10.2021

Науковці заперечують політичне підґрунтя в ідеї стримати зростання температур на Землі

2 хв читати
Науковці заперечують політичне підґрунтя в ідеї стримати зростання температур на Землі

Стримування зростання температур на Землі 1,5 градусами за Цельсієм для запобігання масштабним катастрофам є науково доведеним фактом, а не довільно обраною політичною концепцією, повідомило в суботу видання The Guardian з посиланням на вчених.

"Підйом температур на 1,5 градуса за Цельсієм - це не умовний показник, не політичний показник. Це планетарна межа. (Підвищення температури - ІФ) на кожну наступну позначку небезпечне", - заявив газеті директор Потсдамського інституту вивчення кліматичних змін Йохан Рокстрем.

"Це справжня наука – справжнє число. Тепер ми можемо говорити про це з високою часткою впевненості", - додав Рокстрем, уточнивши, що потепління на 1,5 градуса - та фізична межа, яку може безпечно пережити клімат Землі.

За його словами, у разі перевищення ризик незворотних змін клімату зростає. Наприклад, Арктиці загрожує втрата крижаного покриву в літній період, що в ще більшій мірі сприятиме нагріванню планети. При цьому танення крижаного покриву Гренландії, яке підніме рівень Світового океану, після переходу планетою позначки в 1,5 градуса за Цельсієм теж може стати безповоротним.

Професор Університетського коледжу Лондона Марк Маслін, у свою чергу, заявив, що про важливість позначки в 1,5 градуса йшлося в доповіді від 2018 року Міжурядової групи експертів зі зміни клімату, а остання аналогічна доповідь від серпня 2021 року підтвердила ці висновки.

"Це наука, і обговорені кліматичні показники, прописані в Паризькій угоді, не є предметом переговорів, вони узгоджені всіма 197 країнами ООН", - сказав він.

Керівник дослідницької групи в Інституті Грентхем при Імперському коледжі Лондона Юрій Рогель зазначив, що за науковими даними, кліматичні ризики серйозно зростають за зростання температур в інтервалі від 1,5 до 2 градусів за Цельсієм. "Кинувши погляд на попередні роки, коли ми пережили низку впливів від потеплілого на 1,2 градуса за Цельсієм світу (аномальну спеку, повені, погодні катаклізми), будь-кому буде важко сказати, що це безпечно", - резюмував Рогель.

Кліматичний саміт COP26 в Глазго відбудеться з 31 жовтня до 12 листопада. У ньому візьмуть участь представники майже 200 країн.

Тим часом, за інформацією The Guardian, низка країн, зокрема КНР, РФ і Саудівська Аравія, не виявляють бажання погодитися сконцентрувати зусилля на обмеженні зростання температур 1,5 градусами за Цельсієм. Замість цього ці країни відзначають, що згідно з Паризькою угодою, світова спільнота повинна утримувати температури "набагато нижче" 2 градусів за Цельсієм і лише продовжувати зусилля з метою залишитися в межах 1,5 градусів за Цельсієм, додає газета.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА