Імовірною причиною виникнення спалаху кишкових інфекцій на Харківщині були неякісні суші

Станом на 23 червня зареєстровано 89 випадків харчового отруєння (зокрема 19 - серед дітей) у людей, які їли в харківському ресторані "Якіторія".
"В закладах охорони здоров'я... продовжують лікування 69 хворих, четверо – перебувають на амбулаторному лікуванні", - повідомляється на офіційному сайті Харківського обласного лабораторного центру.
За інформацією закладу, два нових випадки захворювання було зареєстровано у жителів Луганська, які 16 червня були у відрядженні в Харкові та їли суші в ресторані "Якіторія".
За результатами бактеріологічного обстеження хворих, у 42-х осіб, зокрема двох працівників ресторану, виділено культуру виду сальмонела, що підтверджує клінічні й дані первинного епідеміологічного розслідування на користь бактеріальної інфекції. У шести працівників з носа виділено патогенний стафілокок. Також в одного хворого виділено патогенну кишкову паличку, ще у шістьох - умовно-патогенні збудники.
В об'єктах зовнішнього середовища і харчових продуктах було виділено культуру виду сальмонела і клебсієла пневмонія.
"Імовірною причиною виникнення спалаху було вживання неякісних харчових продуктів (суші), які були виготовлені й реалізовані без дотримання вимог санітарного законодавства. Обставини, що сприяли виникненню спалаху, і джерело інфекції встановлюють", - ідеться в повідомленні.
Протиепідемічні заходи та лабораторні дослідження тривають.
Як повідомлялося, 17 червня в Харкові було зафіксовано спалах кишкових інфекцій. Опитування хворих під час госпіталізації свідчить, що хворі пов'язують своє захворювання з вживанням готових страв (переважно суші) в закладі громадського харчування ТОВ "Ресторація №1" (ресторани "Якіторія", "Мафія").
За фактом отруєння людей було відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.325 (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам і масовим отруєнням) КК України.