20:33 14.05.2019

Топонімічна комісія рекомендувала винести на сесію Харківської міськради питання про повернення проспекту імені маршала Жукова

2 хв читати
Топонімічна комісія рекомендувала винести на сесію Харківської міськради питання про повернення проспекту імені маршала Жукова

Топонімічна комісія Харківської міської ради розглянула електронну петицію про повернення проспекту Петра Григоренка імені маршала Георгія Жукова.

"За підсумками засідання члени комісії рекомендували винести ініціативу городян на розгляд сесії Харківської міської ради та підготувати пропозицію щодо увічнення пам'яті Петра Григоренка в найменування вулиці на наступне засідання топонімічної комісії", - повідомляє прес-служба Харківської міськради.

Заступник міського голови з питань правового забезпечення Марина Стаматіна зазначила, що в питанні про повернення проспекту імені Жукова Харківська міська рада керуватиметься законом України "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років".

На думку відповідального секретаря комісії Олексія Хорошковатого, назви топонімів, пов'язані з вигнанням нацистських окупантів з України, не належать до забороненої символіки комуністичного режиму.

"Маршал Жуков безпосередньо брав участь у Курській битві, битві за Дніпро і Проскурівсько-Чернівецькій наступальній операції, в результаті яких була звільнена Україна", - цитує прес-служба О.Хорошковатого.

Він також зазначив, що ст. 5 закону України "Про географічні назви" передбачає повернення окремих об'єктів їх історичних назв та нагадав, що в 1990 році за рішенням виконкому вулиця була перейменована в проспект Маршала Жукова і носила цю назву до 17 травня 2016 року.

Як повідомлялося, в травні 2016 року голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін підписав розпорядження "Про перейменування низки об'єктів топоніміки м.Харкова" в рамках закону "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тотаталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки". Воно зокрема, передбачало перейменування станції метро "Маршала Жукова" в "Палац спорту", а однойменного проспекту - в проспект Петра Григоренка (радянського генерала, правозахисника, який виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів).

8 травня 2019 року на сайті Харківської міськради були зареєстровані електронні петиції з вимогою повернути проспекту і станції метро ім'я маршала Г. Жукова і прибрати з пл.Свободи волонтерський намет "Все для перемоги", встановлений там проукраїнськими активістами в вересні 2014 року.

Того ж дня Г.Кернес заявив про підтримку обох петицій і пообіцяв зробити все від нього залежне, щоб їх реалізувати, якщо вони наберуть необхідну кількість голосів. Протягом 9 травня обидві петиції набрали більше 5 тис.голосів, необхідних для розгляду міською владою.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Незважаючи на затримку у схваленні в Конгресі США фінансування для України, допомога USAID не припинялася

Китай розпочав здійснення історичної місії зі збору зразків зі зворотного боку Місяця

Посол США: військова та економічна допомога, підтримка реформ і підзвітність - основні цілі виділених для України $61 млрд

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА