07:21 15.09.2018

УПЦ-КП засуджує рішення Синоду РПЦ про розрив відносин з Константинопольським Патріархатом

2 хв читати
УПЦ-КП засуджує рішення Синоду РПЦ про розрив відносин з Константинопольським Патріархатом

Українська православна церква Київського Патріархату (УПЦ КП) рішуче засудила рішення Синоду Російської православної церкви (РПЦ) про розрив молитовного спілкування зі Вселенським патріархом, яке не виправдано ні з богословської, ні з історичної, ні з канонічної точки зору, повідомляє прес -центр Київської Патріархії.

"Припинення молитовного поминання одним Предстоятелем Церкви іншого Предстоятеля Церкви і розрив євхаристійного спілкування між ієрархами може бути виправданий серйозними порушеннями богословського характеру (проповідь і поширення єресі чи іншого лжевчення). Питання церковно-адміністративного характеру (призначення представників Вселенського Патріарха), навіть при наявності заперечень від іншої Церкви, має вирішуватися на церковно-адміністративному рівні, а не через розрив з'єднання в Таїнстві Святої Євхаристії", - йдеться в повідомленні.

У прес-центрі також відзначили, що Вселенський патріарх ніколи нікому не передавав своїх канонічних прав щодо Київської Митрополії. Присвоєння в 17 столітті РПЦ влади над церквою в Україні відбулося не за приписом канонічних правил і є недійсним.

"Відомо і очевидно, що від часу Оскольдового (середина IX ст.) і Володимирового (кін. Х ст.) хрещення, Русь-Україна мала канонічний і ієрархічний зв'язок з Вселенським Константинопольським Патріаршим престолом, як зі своєю Церквою-Матір'ю. Відомо і очевидно також, що перший канонічно визнаний Вселенським Православ'ям Предстоятель Московського Патріархату був поставлений Константинопольським Патріархом Єремією II наприкінці XVI ст., тобто на понад шість століть пізніше часу утворення Київської Митрополії", - йдеться в тексті заяви.

Як відзначили в Київському патріархаті, посилання керівників РПЦ на те, що призначення Екзархів Вселенського Патріархату порушує канонічну територію Московського Патріархату є безпідставним.

"Дотепер одним з головних мотивів для єпископату, духовенства, чернецтва та мирян РПЦ в Україні зберігати свою підлеглість Московському Патріархату було переконання, що через цю підлеглість вони зберігають єднання з повнотою Православ'я, з Помісними Православними Церквами. Тепер усі згадані архієреї, духовенство, монахи і монахині та миряни мають усвідомити: залишаючись далі під владою Московського патріарха вони разом з ним розривають молитовне і євхаристійне єднання з Вселенським Патріархом", - резюмують у Київському Патріархаті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА