15:23 12.04.2018

Експерти ОЗХЗ підтвердили, що Скрипаля отруїли "Новачком"

2 хв читати
Експерти ОЗХЗ підтвердили, що Скрипаля отруїли "Новачком"

Експерти Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) підтвердили, що під час замаху на вбивство екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля було застосовано отруйну речовину "Новачок", повідомляє в четвер телеканал Sky News і наводить фотографію заяви ОЗХЗ.

"Результати аналізів біологічних зразків і зразків навколишнього середовища, зроблені обраними ОЗХЗ лабораторіями, підтверджують висновки Великої Британії про хімічну речовину токсичної дії, яку було використано в Солсбері і від якої серйозно постраждали кілька людей", - йдеться в заяві експертів ОЗХЗ.

Експерти відзначили "високу ступінь чистоти речовини".

У доповіді йдеться про правильність висновків Великої Британії щодо отруйної речовини, проте не наводиться її назва. Її вказано в повній версії доповіді, яку експерти направили країнам-учасницям організації.

Раніше повідомлялося, що ОЗХЗ завершила розслідування щодо отруєння С.Скрипаля і його дочки Юлії в Солсбері і передала результати Великій Британії.

4 березня колишній полковник ГРУ С.Скрипаль і його дочка були госпіталізовані в британському місті Солсбері в критичному стані після взаємодії з речовиною.

12 березня прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила в парламенті, що людей було отруєно нервово-паралітичною речовиною типу "Новачок", розробленою в Росії. У Москві рішуче відкинули ці звинувачення, нагадавши, що всю хімічну зброю РФ було знищено в 2017 році під контролем Організації із заборони хімічної зброї.

Експерти ОЗХЗ 21 березня розпочали дослідження проб речовини, яку було використано під час нападу на Скрипалів, після того, як з проханням про технічне сприяння до організації звернулася влада Великої Британії.

ОЗХЗ проводила вивчення проб у чотирьох лабораторіях в Гаазі. Дві з них займалися медико-біологічними даними, ще дві - пробами, взятими з навколишнього середовища, повідомив гендиректор організації Ахмет Узюмджю. Експерти, що збирали проби, зазначав А.Узюмджю, діяли незалежно і не були задіяні в національному розслідуванні, проведеному британською владою. Крім того, він запевнив, що "жодна з країн-учасниць (ОЗХЗ - ІФ) не була задіяна в проведених секретаріатом ОЗХЗ технічних роботах".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА