23:05 22.09.2010

Львівська облрада заявляє про неприпустимість спроб СБУ "знищити історичну пам'ять українців"

2 хв читати
Львівська облрада заявляє про неприпустимість спроб СБУ "знищити історичну пам'ять українців"

Львівська обласна рада вважає, що президент України Віктор Янукович особисто відповідає за події навколо музею жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" (Львів).

За прийняття такого звернення проголосували 67 депутатів облради зі 120.

"Львівська обласна рада вважає неприпустимим грубий наступ СБУ на конституційні права громадян, спроби знищити й затерти історичну пам'ять українців. Вважаємо, що президент України Віктор Янукович особисто відповідає за дії своїх опричників", - ідеться в документі.

"Львівська обласна рада розцінює затримання Службою безпеки України історика Руслана Забілого як спробу замести сліди злочинів московсько-більшовицького режиму проти української нації, знищити доказову базу геноциду українського народу та військових злочинів проти учасників українського національно-визвольного руху ХХ століття, а також залякати тих працівників науки та громадськості, які докладають зусиль до відновлення історичної справедливості й об'єктивного висвітлення української історії", - зазначено в заяві.

Автори звернення переконані, що боротьба проти української нації приречена на поразку.

"Незважаючи на голодомори, тотальні репресії, масові етнічні чистки, вчинені московсько-більшовицьким режимом і, насамперед, його чекістським бойовим загоном на території України, - українці відновили свою державу. Так само й нинішня війна сучасних "гламурних" чекістів досягне лише одного - на місці СБУ як спадкоємиці НК-ОДПУ-НКВС-МДБ-КДБ з'явиться нова національна спецслужба, яка керуватиметься національними інтересами та захищатиме право українців бути господарями на власній землі", - йдеться в заяві.

Як повідомлялося, СБУ порушила кримінальну справу за фактом готування до розголошення директором музею "Тюрма на Лонцького" Р.Забілим відомостей, що є державною таємницею.

Сам Р.Забілий стверджує, що його незаконно затримали співробітники СБУ й без його згоди забрали особистий ноутбук і знімні носії з розсекреченими матеріалами з історії визвольного руху в ХХ ст.

В обласному управлінні СБУ заявляють, що директор музею-меморіалу несанкціоновано збирав відомості, що не належать до його наукової діяльності.

Співробітники СБУ під час огляду службових приміщень музею вилучили два комп'ютери, в яких виявлено інформацію з обмеженим доступом.

Президент України Віктор Янукович доручив прем'єр-міністру Миколі Азарову та главі Служби безпеки України Валерію Хорошковському передати львівський музей "Тюрма на Лонцького" в підпорядкування Інституту національної пам'яті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА