13:24 29.12.2017

Експертиза підтвердила справжність голосів на аудіозаписах розмов між Саакашвілі та Курченком

3 хв читати
Експертиза підтвердила справжність голосів на аудіозаписах розмов між Саакашвілі та Курченком

Фоноскопічна експертиза підтвердила справжність голосів лідера партії "Рух нових сил", екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі і українського бізнесмена-втікача Сергія Курченка, зафіксованих на аудіозаписах українськими правоохоронцями, повідомила прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган.

"Українським науково-дослідним інститутом спеціальної техніки та судових експертиз СБУ проведено фоноскопічну експертизу, що підтверджує справжність голосів на зафіксованих розмовах між Саакашвілі і С.Курченком", - написала вона на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю.

За словами Л.Сарган, слова і фрази, які належать М.Саакашвілі та С.Курченку, персоніфіковано в протоколі за результатами проведення негласного розшукового заходу.

"Наразі близько 15 осіб, які сприяють українським правоохоронним органам у документуванні кримінальних злочинів Саакашвілі, С.Курченка, О.Динника (екс-голови правління " Брокбізнесбанку "Олександра Динника - ІФ), С.Дангадзе (соратника лідера партії "Рух нових сил" М. Саакашвілі Северіона Дангадзе - ІФ), допитані як свідки і перебувають під захистом держави", - зазначила Л.Сарган.

Пізніше речник Генпрокуратури України Андрій Лисенко в ефірі телеканалу "112 Україна" зазначив, що ці аудіозаписи можна буде залучити під час судового розгляду, коли воно почнеться. "У разі, якщо сторона захисту підозрюваних наполягатиме, - ми готові до залучення іноземних фахівців для проведення додаткової експертизи. Ми цілком упевнені, що у нас на руках оригінальні, автентичні записи розмов Курченка і Саакашвілі", - зазначив він.

Відповідаючи на запитання щодо допитаних 15 осіб як свідків та їх захисту, О.Лисенко пояснив: "Ми розуміємо, що це дуже резонансна справа, тому люди, які дають свідчення, дають їх за умови, що вони перебуватимуть під захистом держави, вони (свідчення) ні оприлюднені до рішення суду ".

Водночас, за його словами, якщо суд захоче послухати ці свідчення, то цілком ймовірно, що це буде закрите судове слухання, щоб "не видавати всіх свідків, тому що вони дуже важливі, ризикувати їхнім життям ми просто не маємо права".

О.Лисенко також зазначив, що всі свідчення свідків "дуже цінні", вони будуть представлені у суді "як вагомий аргумент підтвердження кримінального провадження", відкритого щодо С.Курченка і М.Саакашвілі, а також їхніх спільників, які проходять у цій справі .

5 грудня М.Саакашвілі затримали в Києві, але прибічники заблокували рух автомобіля і "звільнили" його з машини правоохоронців. Політика було оголошено в розшук.

Повторно М.Саакашвілі затримали пізно ввечері 8 грудня. Інкримінована йому ч.2 ст.256 Кримінального кодексу (сприяння учасникам злочинних організацій та приховування їх злочинної діяльності) передбачає від 5 до 10 років позбавлення волі. Після затримання його доправили до СІЗО СБУ в Києві, де оголосив голодування.

11 грудня Печерський районний суд Києва не задовольнив клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту М.Саакашвілі на час проведення розслідування. М.Саакашвілі відпустили з-під варти у залі суду.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що М.Саакашвілі отримав від Сергія Курченка $0,5 млн на свою діяльність в Україні і продемонстрував аудіозапис на підтвердження своїх слів. М.Саакашвілі заявив, що не знайомий з С.Курченком Його соратник Давид Сакварелідзе стверджує, що оприлюднені записи - це монтаж, і має намір передати їх на зарубіжну експертизу.

Президент України Петро Порошенко вважає, що слідчі можуть звернутися до міжнародних організацій для проведення експертиз матеріалів слідства у справі М.Саакашвілі. "Для того, щоб це було абсолютно відкрито і мала абсолютну довіру, я не виключаю, хоч слідство і є незалежним, що слідство може звернутися для додаткової експертизи, зокрема й до міжнародних організацій", -сказав президент 8 грудня.

М.Саакашвілі підозрюється у злочині, передбаченому трьома статтями - ч.1 ст.15, ч.3 ст.28, ч.2 ст.256, ч.4 ст.110 Кримінального кодексу України. Інкриміновані М.Саакашвілі статті передбачають замах на злочин, скоєний групою осіб за попередньою змовою або злочинною організацією; сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їхньої злочинної діяльності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ТЧХУ не комунікує з організаціями Червоного Хреста Росії та Білорусі - Доценко

Закон про Товариство Червоного Хреста України треба актуалізувати - Доценко

Польські фермери відновили блокування доріг на прикордонні переходи "Краківець" і "Шегині" - Держприкордонслужба

Доценко: Український Червоний Хрест передає досвід, набутий під час війни, міжнародним партнерам

За час війни Росія зруйнувала і пошкодила понад 20 офісів і складів ТЧХУ - Доценко

Понад 20 загонів швидкого реагування ТЧХУ працюють в Україні - гендиректор Доценко

ВАКС засудив мера Рені до дев'яти років позбавлення волі

Держмитслужба України: Ймовірно, планується блокування пункту пропуску "Медика-Мостиська"

Пошуково-рятувальну операцію в Чернігові завершено: 18 загиблих, 78 поранених

Збито всі 13 ударних безпілотників "Шахед", які атакували Україну

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА