09:36 03.05.2017

Fitch підтвердило рейтинги України на рівні "B-" із прогнозом "Стабільний"

4 хв читати
Fitch підтвердило рейтинги України на рівні "B-" із прогнозом "Стабільний"

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній і національній валюті на рівні "B-" зі "Стабільним" прогнозом, ідеться в повідомленні агентства.

"Рейтинги України, з одного боку, беруть до уваги слабку зовнішню ліквідність, високе навантаження з боку держборгу і структурні недоліки в плані слабкого банківського сектора, інституційні стримуючі фактори, а також геополітичні та політичні ризики, з іншого боку, враховують підвищення ефективності та послідовності проведеної політики, керований профіль погашення боргу суверенного емітента на короткострокову перспективу та історію підтримки від міжнародних фінансових організацій", - зазначає Fitch.

Агентство уточнює, що рейтинги випусків пріоритетних незабезпечених облігацій України в іноземній і національній валюті і рейтинг стелі країни також підтверджені на рівні "B-", а рейтинги короткострокових пріоритетних незабезпечених облігацій в національній валюті і короткострокові РДЕ в іноземній і національній валюті - на рівні "B".

Fitch вказує, що міжнародні резерви можуть до кінця року підвищитися з $16,7 млрд до $18,1 млрд (3,6 міс. від поточних платежів в іноземній валюті), але зовнішні запаси країни залишаються більш слабкими, ніж у відповідних емітентів з рейтингами категорії "B" (4 міс. від поточних платежів в іноземній валюті). Підвищення гнучкості валютного курсу, керовані виплати в іноземній валюті та помірні зовнішні дисбаланси згладжують короткостроковий тиск на міжнародні резерви. Заходи валютного контролю, як і раніше, забезпечують захист зовнішньої ліквідності, хоча вони поступово скорочуються, зазначає рейтингове агентство.

Воно вітало виділення МВФ Україні 4-го транша кредиту EFF, проте підкреслило, що подальше фінансування Фонду та інших міжнародних партнерів залежатиме від прогресу зі структурними реформами, які схильні до ризику затримок і реалізації. Основними цільовими орієнтирами реформ є пенсії, продаж земель, приватизація і прогрес із протидією корупції, нагадало Fitch.

"Програма МВФ досі має справу з ризиками млявих реформ і відстрочок з реалізацією. Уряд прем'єр-міністра Володимира Гройсмана наразі не стикається з ризиками керованості, але ранній старт електорального сезону за результатами виборів 2019 року може ще більше сповільнити реформи", - зазначено у звіті.

Щодо боргу агентство вказало, що виплати зовнішнього боргу багатостороннім і двостороннім кредиторам є керованими, і амортизація зовнішнього ринкового боргу відновиться лише в 2019 році. На думку Fitch, близько $900 млн грошових коштів у казначействі країни дають суверенному емітенту можливість покривати брак коштів за зовнішніх виплат у короткостроковій перспективі.

"Поліпшення доступу до зовнішнього фінансування буде ключовим фактором для виконання зобов'язань із реструктуризації борги, починаючи з 2019 року", - зазначено в повідомленні.

Агентство уточнює, що загальний держборг збільшився до 72% від ВВП (84% зокрема гарантії) в 2016 році, що значно вище за показник для медіани "B" в 56%, частково відображаючи витрати з рекапіталізації ПриватБанку, що, згідно з прогнозами, додасть 5,6% від ВВП до боргового навантаження країни. Динаміка боргу залишається схильною до валютних ризиків (68% номіновано в іноземній валюті), ідеться в документі.

Fitch нагадує, що з 2015 року уряд провів емісію 151,5 млрд грн (6,6% від ВВП) для капіталізації банків в держвласності, а після націоналізації ПриватБанку частка держбанків у банківському секторі підвищилася до 50% від загальних активів системи. На думку агентства, після виведення Нацбанком з ринку 92 банків з 2014 року і скорочення їхньої кількості вдвічі, банківський сектор стабілізувався. "Тим не менш, низькі рівні капіталізації і непрацюючі кредити на рівні понад 50% від усіх кредитів становлять ризики для макростабільності та стримують відновлення економіки", - вважає Fitch.

Коментуючи торговельну блокаду окупованих територій на сході, агентство очікує збільшення дефіциту рахунку поточних операцій до 4,3% від ВВП в 2017-2018 роках з 3,6% в 2015 році з огляду на зниження експорту сталі та підвищення попиту на імпорт енергоносіїв (коксованого вугілля). На його думку, поліпшення цін на експорт сировинних товарів і збільшення обсягів експорту сільськогосподарським сектором має пом’якшити наслідки зростання торгового дефіциту.

"Невирішений конфлікт на сході України залишається ризиком для макроекономічних показників і стабільності загалом... Ми прогнозуємо уповільнення зростання до 2% в 2017 р., а потім прискорення до 3% в 2018 р. на тлі поліпшення споживчого попиту та інвестицій", - йдеться в звіті.

Fitch очікує, що не відбудеться ні вирішення, ні ескалації конфлікту в Східній Україні до рівня, який позначився б на загальних макроекономічних показниках.

Щодо спору з Росією з приводу єврооблігацій агентство вважає, що процес його врегулювання буде непростим і тривалим, але це не має вплинути на здатність України отримувати доступ до зовнішнього фінансування і на обслуговування нею боргу.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

АВСТРАЛІЯ ВИДІЛЯЄ УКРАЇНІ ПАКЕТ У 100 МЛН ДОЛАРІВ - МІНІСТР ОБОРОНИ МАРЛЗ

Сирський на зустрічі у форматі Рамштайн розповів про загострення ситуації на фронті та потреби України

Суд заарештував голову Броварської райадміністрації Майбоженка без права застави - Офіс генпрокурора

Голові Броварської райадміністрації Майбоженку, який скоїв ДТП із чотирма постраждалими, висунуто підозру

Найближчими днями в Україні трохи потеплішає, місцями пройдуть короткочасні дощі

Шмигаль ознайомився з процесом зведення фортифікацій на кордоні з Білоруссю у Волинській області

Світ має всі можливості, щоб допомогти збивати кожну ракету і кожен дрон російських терористів - Зеленський

Унаслідок негоди без світла майже 4 тис. споживачів у 28 населених пунктах Сумської області - Міненерго

Пожежа виникла на інфраструктурному об'єкті в Дніпровському районі після удару ворога - голова ОВА Лисак

Ідентифіковано військовослужбовця РФ, причетного до вбивства капітана судна в Голій Пристані 2022 року - Офіс генпрокурора

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА