18:42 21.10.2016

Міненерговугілля з 2017 р. розраховує відмовитися від вивезення ВЯП до РФ

1 хв читати
Міненерговугілля з 2017 р. розраховує відмовитися від вивезення ВЯП до РФ

Україна побудує власне Центральне сховище відпрацьованого ядерного палива (ВЯП), і з 2017 року не буде більше вивозити ВЯП на тимчасове зберігання до Росії, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик.

"Я хочу подякувати Верховній Раді, ми вирішили питання будівництва сухого сховища відпрацьованого ядерного палива, що диверсифікує повністю утилізацію. Щороку Україна платить $200 млн для утилізації відпрацьованого ядерного палива. Починаючи з 2017 року, ці кошти платити не будемо, оскільки ми маємо своє", - сказав він з парламентської трибуни в п'ятницю.

За словами міністра, Україна диверсифікує постачання свіжого ядерного палива – блоки АЕС будуть завантажені на 40% палива виробництва Westinghouse.

Як повідомлялося з посиланням на генерального директора "Атомпроектінжинірингу" (відокремлений підрозділ НАЕК "Енергоатом") Олександра Рибчука, початок активної фази будівельних робіт на майданчику Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива очікується в березні 2017 року.

У свою чергу департамент комунікацій "Росатому" повідомив, що держкорпорація працює з українськими партнерами за авансовою схемою.

"Приходить передоплата - надаються послуги з переробки відпрацьованого ядерного палива, що надходить з українських АЕС. Все, що раніше було оплачено, наші підприємства переробили. Росія, дотримуючись режим нерозповсюдження ядерних матеріалів, відкрита до співробітництва з українськими колегами й надалі. Будуть аванси – будуть відповідні послуги", - зазначає департамент.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Саудівської Аравії

Окупанти за добу завдали 59 ракетних і 55 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

Росіяни обстріляли Запорізький район, постраждала жінка

Українська авіація завдала за добу ударів по восьми місцях скупчення окупантів і трьох систем ППО

За добу на фронті вдвічі зросла кількість бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 35 ворожих атак

У 2-му Міжнародному саміті міст і регіонів у Києві візьмуть участь понад 100 делегатів із 16 країн, планується підписання понад 10 угод

Голова Військового комітету НАТО розкритикував Бельгію за недостатні зусилля у сфері оборони

Температура у світі підвищиться щонайменше на 2,5 градуса в цьому столітті - дослідження

Печерський райсуд 9 травня розгляне клопотання ДБР і ОГП про повторний арешт вагонів ПГЗК Ferrexpo у справі незаконного використання корисних копалин

Результати виборів президента РФ є нікчемними - ЦВК України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА