11:17 05.07.2016

АМС "Юнона" досягла орбіти Юпітера - НАСА

3 хв читати
АМС "Юнона" досягла орбіти Юпітера - НАСА

Автоматична міжпланетна станція (АМС) "Юнона" у вівторок успішно вийшла на орбіту Юпітера, повідомляє американське космічне агентство НАСА.

Для виходу на орбіту планети-гіганта на підльоті до неї було тимчасово заглушено головний двигун АМС, це було необхідно для зниження швидкості, щоб Юпітер зміг "захопити" літальний апарат.

Незабаром після виходу на орбіту зонда в НАСА повідомили, що він зайняв потрібну позицію для відновлення роботи сонячних панелей і початку заряджання акумуляторів.

На підльоті до Юпітера на "Юноні" вимкнули всю наукову апаратуру. Тепер очікується, що її увімкнуть протягом найближчих двох днів.

Ще одне завдання диспетчерів НАСА - коригування орбіти космічного апарату. Наразі "Юнона" - на еліптичній орбіті, на якій апарату потрібно 53,5 дня, щоб зробити одне коло навколо планети. Після коригування на одне коло у зонда буде 14 днів. Такі маневри дозволять заощадити енергію, проте сповільнять початок дослідницької роботи "Юнони". У підсумку в НАСА очікують, що почнуть отримувати перші наукові дані, в кращому випадку, до кінця цього року.

Згідно з планом, "Юнона" буде працювати на висоті в 5 тис. км над хмарами Юпітера. Так близько до цієї планеті дослідницькі апарати ще не підлітали.

Фотографування поверхні планети - не головна мета дослідницького апарата. Проте очікується, що він передасть фотознімки Юпітера, зроблені з дуже близької відстані. Фахівці очікують, що фотографії вражатимуть. У 1970-х роках дуже гарні знімки поверхні Юпітера передав на Землю американський зонд "Вояджер-1". Зокрема, йому вдалося сфотографувати з досить близької відстані так звану Велику червону пляму, яка за своїми розмірами значно перевищує Землю. Йдеться про гігантський ураган-антициклон – найбільше подібне явище в Сонячній системі.

На міжпланетну траєкторію "Юнона", завданням якої є вивчення Юпітера з полярної орбіти, була виведена 5 липня 2011 року. Вона стала другим штучним супутником після "Галілео" і дев'ятим космічним апаратом, який досяг Юпітера.

"Юнона" - певною мірою "броньований" космічний апарат - бортовий комп'ютер та електроніка захищені від зовнішнього впливу оболонкою з титану. Це зроблено, зокрема, щоб, наскільки це можливо, захистити апаратуру від найпотужнішої радіації поблизу Юпітера.

Юпітер - найбільша планета в Сонячній системі. Класифікується як газовий гігант. Учені вважають, що ця планета сформувалася дуже рано - невдовзі після Сонця. Вивчення Юпітера і його будови має допомогти НАСА отримати нову інформацію і про формування інших планет, зокрема - нашої Землі.

Зонд "Юнона" названий на честь давньоримської богині - сестри бога неба Юпітера.

Вихід "Юнони" на орбіту Юпітера зумовив великий інтерес в усьому світі, причому не тільки у фахівців. Наприклад, на честь цієї події пошукова система Google розмістила на своїй сторінці "дудл" на космічну тему.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США вже почали постачати боєприпаси Україні, їх буде доставлено протягом кількох днів - Пентагон

ПК "Південь": у Херсонській області знищено розвідувальний БПЛА "Орлан-10", в Одеській - БПЛА "ZALA"

Унаслідок обстрілів на Донеччині загинули п’ятеро людей, вісім поранено

"Укрзалізниця" скасувала зміни в русі поїздів, запроваджені через обстріли Харківщини

Підозрюваного в хабарництві заступника голови Запорізької облради відсторонено від посади - САП

ISW: Є реальна загроза захоплення Часового Яру, хоча армія РФ не може зробити це швидко

Нелегальні онлайн-казино атакують компанію Favbet - заява

Міністра агрополітики Сольського взято під варту з альтернативою застави 75,7 млн грн

За добу на Харківщині 13 постраждалих у результаті ворожих обстрілів

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, шестеро поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА