12:17 24.06.2016

Київ вимагає від Москви забезпечити допуск представників українського консульства до утримуваних у РФ громадян України

2 хв читати
Київ вимагає від Москви забезпечити допуск представників українського консульства до утримуваних у РФ громадян України

Міністерство закордонних справ України висловило російській стороні протест у зв'язку з недопуском консульських посадових осіб України до незаконно утримуваних у Російській Федерації громадян України Рустема Ваітова, Ферата Сайфуллаєва, Нурі Прімова та Руслана Зейтуллаєва.

"Міністерство закордонних справ України висловлює Російській Федерації категоричний протест у зв’язку з відмовою представникам Генерального консульства України в Ростові-на-Дону відвідати громадян України Руслана Зейтулаєва, Нурі Прімова, Рустема Ваітова і Ферата Сайфуллаєва, які були незаконно затримані в окупованому Криму та переведені для утримання на територію РФ", - йдеться в коментарі МЗС України, оприлюдненому прес-службою відомства в четвер.

У міністерстві зазначають, що рішення Північно-Кавказького окружного військового суду суперечить міжнародно-правовим зобов'язанням Росії, узятим нею у рамках Консульської конвенції між Україною та Російською Федерацією від 15 січня 1993 року, за якою громадяни мають право на безперешкодні зносини із представником своєї держави для отримання необхідної консульсько-правової допомоги, а консульські посадові особи мають право на перевірку умов перебування співвітчизників у місцях їх тримання під вартою.

"Розцінюємо навмисні перешкоджання встановити консульський контакт Української держави зі своїми громадянами не лише як грубе порушення їхніх законних прав, а й як спробу російської сторони приховати від зовнішнього світу очевидну сфабрикованість відкритої проти них кримінальної справи", - йдеться в коментарі МЗС України.

В українського зовнішньополітичного відомства також викликала обурення "практика втручання відповідних служб держави-окупанта в життя близьких та родичів незаконно утримуваних громадян України" і тиску на них. "Цим відповідні служби РФ порушують право осіб на повагу до приватного і сімейного життя, гарантованого ст. 8 Європейської конвенції з захисту прав людини і основних свобод", - зазначено в коментарі МЗС.

"Вимагаємо від російської сторони негайно припинити протиправні судилища над незаконно утримуваними громадянами України в РФ, забезпечити безперешкодний допуск консульських посадових осіб України до українців за місцем їх тримання, а також припинити практику порушення права консульських посадових осіб України на вільні зносини з громадянами України", - наголошують у Міністерстві закордонних справ України.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА