12:10 15.09.2015

Адвокат вдови Гонгадзе вважає, що є можливість вийти на справжніх замовників вбивства журналіста

3 хв читати
Адвокат вдови Гонгадзе вважає, що є можливість вийти на справжніх замовників вбивства журналіста

Адвокат вдови журналіста Георгія Гонгадзе, Мирослави, Валентина Теличенко вважає, що наразі існує можливість вийти на справжніх замовників вбивства журналіста.

"Я думаю, що зараз саме той період, коли ми можемо вийти на якийсь реалістичний результат. Зараз чи не остання можливість для слідчих органів в тому, можна чи ні встановити замовників", - сказала В. Теличенко на прес-конференції у вівторок у Києві.

На її думку, наразі слідство підходить до розслідування вбивства Р. Гонгадзе комплексно.

Адвокат зазначила, що розгляд апеляції на вирок екс-генералу МВС Олексію Пукачу, обвинуваченому у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, наразі заблоковано деякими політиками, які, на її думку, використовують цей процес для компрометації нинішньої влади.

Також В. Теличенко не розуміє позиції журналіста Олексія Подольського, який є потерпілим у справі Г. Гонгадзе, і зі свого боку теж блокує розгляд апеляції.

Журналіст Р. Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області було виявлено обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році в Київській області знайдено останки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належать Р. Гонгадзе. Однак тіло досі не поховано, оскільки мама журналіста Л. Гонгадзе відмовлялася визнавати, що знайдені останки належать її синові.

21 березня 2011 року було порушено кримінальну справу стосовно другого президента України (1994-2005) Леоніда Кучми. Він звинувачувався в перевищенні влади і службових повноважень, що призвели згодом до вбивства журналіста Г. Гонгадзе (ч. 3 ст. 166 Кримінального кодексу в редакції 1960 року).

13 грудня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи стосовно Л. Кучми і скасував відповідну постанову Генпрокуратури. Записи екс-співробітника управління Держохорони майора Миколи Мельниченка суд не визнав доказом у справі про вбивство Г. Гонгадзе. Апеляційний суд Києва, а потім Вищий спеціалізований суд із розгляду цивільних і кримінальних справ визнали законним закриття кримінальної справи стосовно Л. Кучми. Сам Л. Кучма категорично спростовує свою причетність до загибелі журналіста.

У грудні 2012 року Ренат Кузьмін, який обіймав посаду першого заступника генерального прокурора, розповів журналістам, що розслідування щодо замовників вбивства журналіста проводиться в нових умовах, внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Такі дії пов'язані зі вступом в силу 21 листопада нового Кримінального процесуального кодексу.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив екс-главу департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши його винним у вбивстві Г. Гонгадзе.

Після проголошення вироку головуючий суддя Андрій Мельник запитав у О. Пукача, чи зрозумілий йому вирок, на що той відповів: "Мені вирок буде зрозумілий, коли зі мною будуть сидіти Кучма і Литвин".

Обидві сторони справи подали апеляційні скарги на вирок О. Пукачу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА