11:27 04.08.2015

План Обами щодо "чистої енергії" передбачає значне скорочення викидів до 2030 р.

2 хв читати
План Обами щодо "чистої енергії" передбачає значне скорочення викидів до 2030 р.

Президент США Барак Обама в понеділок увечері представив оновлений план скорочення парникових викидів в енергетичному секторі й охороні довкілля (Clean Energy Plan), що передбачає зменшення викидів в атмосферу на 32% порівняно з обсягом 2005 року.

У попередній версії, оприлюдненій у 2014 році, планове зниження було дещо більш стриманим - 30%, повідомляє агентство Bloomberg.

"Таким чином, ми врятуємо атмосферу планети від 870 млн тонн вуглекислого газу", - сказав Б.Обама.

Жорсткіша позиція Вашингтона в боротьбі із забрудненням довкілля дає сподівання на досягнення масштабних загальносвітових домовленостей на кліматичному саміті ООН в Парижі, який відбудеться з 30 листопада до 11 грудня.

"Це найважливіший крок, який колись робила Америка у боротьбі з глобальними змінами клімату", - заявив Б.Обама в понеділок у Білому домі.

Він також наголосив, що за останнє десятиліття США скоротили викиди більше, ніж інші країни у світі, що не вплинуло на зростання економіки.

Новий план Б.Обами вітали як Європейська комісія, так і численні екологічні організації. США його зустріли не занадто радісно: республіканці Конгресу пообіцяли зробити усе можливе, щоб не допустити набуття чинності нових правил.

У плані Б.Обами особлива увага при цьому приділяється заходам з розвитку альтернативної енергетики, переважно сонячної і вітрової. Президент США стверджує, що результат упровадження нових пропозицій можна порівняти з ефектом зникнення з доріг країни 166 млн автомобілів.

Кожен американський штат отримає свою квоту планованих скорочень парникових викидів і буде зобов'язаний представити Федеральному агентству із захисту довкілля свої пропозиції щодо виконання цих нормативів.

За словами члена Єврокомісії з енергетики та клімату Мігеля Аріаса Каньєте, цей план дає додатковий імпульс для Паризької конференції з кліматичних змін, запланованої на грудень 2015 року, і свідчить про прихильність США до підтримки міжнародних зобов'язань щодо захисту клімату своїми внутрішніми рішеннями.

"У разі повного застосування план чистої енергетики може збільшити обсяг чистої енергії і прискорити трансформацію енергетики США на низьковуглецеву", - зазначив єврокомісар.

Як наголошує BBC, супротивники цих ініціатив звинувачують президента в тому, що він фактично оголосив війну вуглевидобувній промисловості. Вугілля досі забезпечує до третини енергетичних потреб США, проте з 2011 року вугільні компанії зазнають проблем. Так, компанія Alpha Natural Resources - другий за масшабами виробник вугілля в США - в понеділок оголосила про банкрутство.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Атаковано енергетичну інфраструктуру Дніпропетровської області - Міненерго

Залізничникам продовжили бронювання від мобілізації терміном на один місяць

Через пошкодження ділянки водогону залишилися без води Покровськ і Мирноград Донецької області - ОВА

Кличко: Київ став побратимом зі ще одним європейським містом - Загребом

У Бериславі російські війська обстріляли з дронів вантажівку з доставки питної води

На Закарпатті стався конфлікт за участю співробітників ТЦК, поліція розслідує справу

На Донеччині від ворожого вогню постраждали 13 населених пунктів, загинуло троє людей, поранені семеро

У Харкові пролунав вибух - мер

На час Великодніх свят у Херсонській міській громаді запроваджено додаткові обмеження - Мрочко

Російські війська минулої доби двічі намагалися штурмувати острів Нестрига в Херсонській області, відступили з втратами - Плетенчук

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА