10:10 07.05.2013

ЄСПЛ у рішенні в справі Тимошенко не встановив політичного мотиву її арешту - офіційний представник суду

3 хв читати
ЄСПЛ у рішенні в справі Тимошенко не встановив політичного мотиву її арешту - офіційний представник суду

В Європейському суді з прав людини наголошують, що у своєму рішенні суд не встановив факт політично мотивованого арешту екс-прем'єра Юлії Тимошенко, і особливо звертають увагу на те, що рішення стосувалося арешту до вироку суду.

Офіційний представник Європейського суду з прав людини, директор Загальних служб ЄСПЛ Родерік Лідделл (Roderick Liddell) в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" на запитання, чи можна вважати арешт Ю.Тимошенко політично вмотивованим чи ні, сказав: "Суд не дійшов такого висновку. Суд зробив висновок про те, що затримання не відповідало підставам, закладеним у Конвенції (Європейської конвенції з прав людини - ІФ)".

Р.Лідделл особливо відзначив, що рішення суду стосувалося безпосередньо досудового ув'язнення, а не кримінального судочинства, яке буде предметом для наступного розгляду. "Отже, це означає, що різні порушення стосувалися взяття під варту, а не кримінальної справи як такої. Те, що було встановлено судом для взяття під варту, не відповідало підставам, що закладені у Конвенції (щодо захисту прав людини). Головна причина (для взяття під варту), яка була встановлена, полягала в неповазі до судді, а це - не причина, за якою Конвенцією визначено підстави для взяття під варту. Так що причина, за якою суд визнав порушення статті 18 (обмеження щодо прав - ІФ), полягала в тому, що підстави для взяття під варту не були такими, які є підставами для Конвенції. Я сподіваюся, це досить ясно", - пояснив співрозмовник агентства суть рішення ЄСПЛ щодо Ю.Тимошенко.

Відповідаючи на запитання про можливу дату розгляду іншої скарги екс-прем'єра, представник ЄСПЛ сказав: "Це не те, що може відбутися в найближчі три-чотири місяці". "Важко назвати конкретну дату. Ще не було офіційного контакту з владою. Коли це відбудеться, тоді буде ухвалено рішення щодо процедури - будуть чи не будуть проводитися слухання в публічному форматі. За таких обставин це може тривати рік або більше. Це - стандартний час для цієї процедури", - роз'яснив процедуру Р.Лідделл.

Як повідомлялося, 30 квітня ЄСПЛ визнав незаконність арешту Ю.Тимошенко, але не знайшов порушення прав щодо її скарги на застосування катувань. Водночас юристи та політики по-різному інтерпретували, чи встановив суд політичну мотивацію арешту.

Європейський комісар із питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле, зокрема, заявив: "Рішення Європейського суду з прав людини у справі Тимошенко проти України підтвердило занепокоєння Європейського Союзу щодо довільного судового процесу. Ми закликаємо українську владу вирішити цю проблему належним чином, беручи до уваги факти, встановлені судом".

Як повідомлялося, 11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Ю.Тимошенко до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів із Росією в 2009 році. Її було заарештовано під час судового процесу 5 серпня 2011 року. Вона відбуває покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

У серпні 2011 року до ЄСПЛ надійшла скарга Ю.Тимошенко, в якій екс-прем'єр України стверджує, що її ув'язнення під варту було політично мотивованим, не було судового перегляду законності її утримання під вартою в Київському СІЗО, умови утримання були неадекватними, без надання належної медичної допомоги, вона перебувала під цілодобовим спостереженням у харківській клініці. Заявник спирається на ст. 3 (заборона поводження, що принижує людську гідність), ст. 5 (право на свободу і безпеку), ст. 8 (право на повагу до особистого життя) і ст. 18 (обмеження щодо прав) Європейській конвенції прав людини та основних свобод.

28 серпня 2012 року відбулися відкриті слухання за цією скаргою.

Пізніше, після того, як Вищий спеціалізований суд залишив у силі вирок щодо "газової справи", Ю.Тимошенко звернулася до ЄСПЛ з ще однією скаргою про порушення її права на справедливий суд у зв'язку з політичними мотивами (ст. 6, ст. 18 Європейської конвенції з прав людини). Провадження за скаргою було відкрито у жовтні 2012 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА