12:18 18.01.2013

Глава УПЦ-КП наполягає на необхідності розгляду питання автокефалії цієї церкви на майбутньому Вселенському соборі - звернення

2 хв читати

Глава Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ-КП) Філарет (Денисенко) звернувся до Вселенського патріарха Варфоломія I та предстоятелів помісних православних церков із проханням розглянути питання автокефалії УПЦ-КП та низки інших невизнаних церков на майбутньому Вселенському соборі.

"Ми твердо переконані, що вирішення питання про автокефалію, про спосіб її проголошення та визнання неможливе без участі та врахування позиції церков, які зараз претендують на визнання власної автокефалії (Української православної церкви Київського патріархату, Охрідської архієпископії (Македонської православної церкви), Чорногорської православної церкви та Православної церкви в Америці), суперечить соборним традиціям Православної церкви, самому Священному Писанню, яке закликає вислухати сторони, перш ніж виносити судження", - йдеться у зверненні глави УПЦ-КП, розміщеному на офіційному сайті церкви в четвер.

На його думку, будь-яке рішення щодо автокефалії, яке може бути ухвалено на Вселенському соборі без участі зазначених церков, "не розв'яже проблеми та залишиться безплідним".

Патріарх Філарет мотивує своє прохання тим, що не визнана світовим православ'ям УПЦ-КП є однією з найбільших православних церков світу - Священний синод церкви представляє близько 15 млн вірян в Україні, об'єднаних у понад 4,5 тис. громад й очолюваних 40 архієреями.

Він переконаний, що підготовка до Вселенського собору має тривати, але до цього процесу необхідно залучити представників зазначених вище церков.

"Якщо Всеправославний собор не розглядатиме питання автокефалії та питання ставлення до екуменічної діяльності, то його проведення стає невиправданим", - підсумував глава УПЦ-КП.

Вселенський собор - це найвищі збори глав усіх православних церков, що вирішують церковно-політичні та догматичні питання, зокрема надання автокефалії. Останніми роками триває підготовка до VIII Вселенського собору. Попередній собор відбувся у 787 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА