12:24 22.10.2012

Росіянин Развозжаєв хотів отримати статус біженця в Україні, але зник у перерві консультацій - УВКБ ООН у Києві

3 хв читати

В Управлінні верховного комісара ООН у справах біженців в Україні (УВКБ) підтвердили, що громадянин Росії Леонід Развозжаєв хотів отримати статус біженця в Україні, але в день проведення юридичних консультацій зник під час перерви.

"Він звернувся до УВКБ із проханням про правову допомогу щодо надання статусу біженця на території України. Його направили в неурядову організацію, яка надає безкоштовну правову допомогу особам, що мають намір або вже звернулися з проханням про отримання такого статусу", - розповіла агентству "Інтерфакс-Україна" радник із питань громадської інформації регіонального представництва УВКБ ООН в Україні Олександра Маковська в понеділок.

За її даними, 19 жовтня Л.Развозжаєв прибув в офіс цієї організації для реєстрації в УВКБ ООН та отримання правової консультації. При цьому О.Маковська зазначила, що цей офіс розміщується не на вул. Лаврській, де розташована будівля УВКБ.

"У процесі консультування було оголошено перерву, він вийшов із приміщення і не повернувся, хоча спілкування мало продовжитися. Він зник, його речі залишилися, контакт встановити було неможливо. Юристи були стурбовані подією і повідомили в правоохоронні органи про те, що зникла людина", - зазначила радник із питань громадської інформації.

Водночас вона ніяк не коментує інформації про те, що Л.Развозжаєва могли затримати і переправити в Москву представники російських спецслужб.

Раніше в прес-центрі Служби безпеки України агентству повідомили: "Ні з боку РФ, ні за лінією Інтерполу, ні у рамках двосторонніх відносин офіційних звернень про його (Л.Развозжаєва - ІФ) затримання до СБУ не надходило".

Агентству поки що не вдалося отримати коментар із цього приводу від Міністерства внутрішніх справ та Генпрокуратури.

Як повідомлялося, минулого тижня Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу стосовно координатора "Лівого фронту" Сергія Удальцова, його помічника Костянтина Лебедєва, а також помічника депутата Держдуми Іллі Пономарьова, активіста "Лівого фронту" Л.Развозжаєва за фактом приготування до організації масових заворушень (ст. 30 та 212 КК РФ). Приводом стали результати перевірки відомостей, викладених у фільмі "Анатомія протесту-2", показаному на НТВ 5 жовтня.

Того ж дня С.Удальцова і К.Лебедєва викликали на допит до СКР як підозрюваних, в їхніх квартирах відбулися обшуки. К.Лебедєва було затримано на 48 годин, а С.Удальцова відпустили під підписку про невиїзд. Пізніше Басманний суд заарештував К.Лебедєва до 16 грудня.

Л.Развозжаєва слідчим знайти не вдалося. 19 жовтня офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін повідомив "Інтерфаксу", що у рамках розслідування кримінальної справи за результатами перевірки відомостей, викладених у фільмі НТВ "Анатомія протесту-2", Л.Развозжаєва оголошено у федеральний розшук.

Напередодні І.Пономарьов повідомив "Інтерфаксу", що Л.Развозжаєва затримали в Києві "російські спецслужби, вони мали дозвіл від української сторони". За його словами, Л.Развозжаєва було вивезено з Києва до Москви приватним літаком, де Басманний суд заарештував його на два місяці. І.Пономарьов заявив, що засідання суду відбувалося без адвокатів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА