19:55 11.06.2024

Конкуренція серед претендентів на ринку праці знижується п'ятий місяць поспіль

3 хв читати
Конкуренція серед претендентів на ринку праці знижується п'ятий місяць поспіль

Шукачі роботи в травні оновили або створили майже 304,4 тис. резюме, це на 5% менше за показники квітня за зростання кількості вакансій на 2%, що означає зниження конкуренції на українському ринку праці, такі основні результати травневого дослідження від Work.ua.

"Така тенденція триває вже п'ять місяців. Ба більше, середня конкуренція претендентів на вакансію в травні була найнижчою за весь період із січня 2021 року", - зазначено в повідомленні.

Водночас роботодавці розмістили на Work.ua рекордну кількість вакансій із початку повномасштабного вторгнення - понад 113 тис. У компанії вважають, що літо-2024 аж ніяк не стане "низьким сезоном".

Щоб впоратися з дефіцитом кадрів, роботодавці дедалі охочіше пропонують роботу пенсіонерам (+19% вакансій у травні), людям з інвалідністю (+11%) і ветеранам (+14%).

Ще одна сезонна тенденція - збільшення кількості вакансій для студентів (+6% до квітня) і людей без досвіду (+4%).

У травні найбільший приріст вакансій був в Івано-Франківській, Черкаській, Запорізькій (+3%), Сумській та Київській (по +2%) областях. В Одеській, Дніпропетровській і Харківській областях роботи побільшало лише на 1%.

При цьому на Львівщині кількість вакансій навіть скоротилася - менш ніж на 1% порівняно з квітнем.

Згідно з дослідженням, за кількістю вакансій знову лідирує сфера обслуговування - кількість пропозицій становила майже 21,1 тис. (+3% до квітня).

Серед сфер зайнятості найбільшу кількість вакансій пропонують у робітничих спеціальностях і виробництві (19,3 тис., +1% до квітня), продажу і закупівлі (14,2 тис. вакансій, - 2%), роздрібній торгівлі (13,6 тис., +2%) і готельно-ресторанному бізнесі (11,9 тис., +3%).

Водночас, лідером за приростом вакансій стала категорія "охорона, безпека", завдяки вакансіям у Силах оборони (+9% до квітня).

"Традиційно, найвища конкуренція за дистанційні посади... Серед пропозицій офлайн-роботи за показником конкуренції лідирують Київська, Вінницька, Львівська, Харківська та Волинська області", - констатували в Work.ua.

Загальний спад конкуренції дещо знизив градус напруги в IT: конкуренція за найбільш популярні посади (front-end програміст, верстальник, вебдизайнер, тестувальник) знизилася, але все ще у 10-20 разів вища за середню.

Висока конкуренція за творчі та digital-посади, як-от кіносценарист, кастинг-менеджер, копірайтер, адміністратор інтернет-магазину, контент-фахівець.

Як зазначено в дослідженні, ближче до літа на ринку праці додалося неповнолітніх кандидатів: у травні їхня кількість збільшилася до 4,7 тис. осіб (+16% до квітня). У Work.ua вважають, що молоді люди шукатимуть сезонні підробітки.

Стосовно середньої зарплати, то вже четвертий місяць її рівень залишається незмінним і становить 20 тис. грн. Серед областей-лідерів тільки в Дніпропетровській області середні зарплати зросли до 19,5 тис. грн (+500 грн до квітня).

У травні найвищі середні зарплати (крім керівних посад і сфери IT) ринок праці пропонував фахівцям у Силах оборони України - у середньому 70 тис. грн. Серед цивільних професій найвищі зарплати отримували медіабаєр (50 тис. грн), водій-міжнародник (47,5 тис. грн), рихтувальник (42,5 тис. грн), ендодонтист, ріелтор (по 40 тис. грн), арматурник (37,5 тис. грн) та бізнес-аналітик (35,5 тис. грн), медіапродюсер (35 300 грн).

Говорячи про військовий рекрутинг, у Work.ua наголосили, що в травні 621 підрозділ мав хоча б одну вакансію на work.ua/zsu/, що на 4% більше за показники квітня. Кількість пропозицій роботи в свою чергу збільшилася на 15% і становить 4770 вакансій.

У травні найбільший приріст вакансій (+23%) було зафіксовано в категорії медицина/фармацевтика, а серед лідерів за кількістю вакансій, як і раніше, охорона/безпека і транспорт/автобізнес.

Як повідомили в Work.ua, уперше кількість відгуків на вакансії від Сил оборони зросла - у травні шукачі надіслали майже 16,8 тис. відгуків, що на 10% більше, ніж у квітні. Попри це показник конкуренції впав, адже кількість відгуків не відповідає кількості вакансій.

Серед претендентів, які відгукнулися на вакансії Сил оборони в травні, 35% жінок і 65% чоловіків.

Крім того, у травні зросла кількість відгуків від чоловіків віком від 25 до 55 років - такі шукачі надіслали на 19% більше відгуків, ніж у квітні.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укргазвидобування" за 5 міс. сплатило до бюджету майже 10 млрд грн ренти

ДП "Ліси України" відсторонили від тендера на постачання деревини для ЗСУ

Україна може пройти зиму з мінімально можливими відключеннями - голова Держенергонагляду

Екологічні збитки від знищення окупантами харківського "Епіцентру" перевищують 860 млн грн

ФДМ оголосив конкурс із відбору трьох незалежних членів наглядової ради держенерготрейдера "ЕКУ"

НКРЕКП ухвалила постанову для стимулювання будівництва нової генпотужності та energy storage

Експорт української кукурудзи в червні досяг 2,2 млн тонн, у липні-серпні знизиться в очікуванні нового врожаю - аналітики

Кабмін схвалив Національний план з енергетики та клімату – заступник міністра економіки

"Київтеплоенерго" відремонтувало понад 50% запланованих до ремонту у 2024р 1300 будинкових лічильників тепла

СЕО титанової "Велти" Бродський зацікавився подробицями санкцій на активи Фірташа в частині Мотронівського ГЗК

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА