15:54 21.12.2023

Мінфін заперечує необхідність невідкладних заходів для забезпечення фінансування у 2025 р.

2 хв читати
Мінфін заперечує необхідність невідкладних заходів для забезпечення фінансування у 2025 р.

Міністерство фінансів вважає недоцільним іти на непопулярні заходи для фінансування державного бюджету у 2025 році, хоча і вважає 2025-й роком викликів і з позиції видатків, повідомив глава Міністерства фінансів Сергій Марченко.

"У нас більше визначеності у 2024 році. Є партнери, програма з Міжнародним валютним фондом. Ми чітко виконуємо зобов'язання. А 2025 рік - це рік викликів. Але зараз недостатньо інформації, чинників, які вказали б на те, що нам уже потрібно вживати заходів щодо мінімізації ризиків 2025 року. З початком нового року ми чітко зрозуміємо, що саме на нас очікує пізніше і як треба реагувати", - сказав Марченко в четвер, виступаючи під час презентації огляду макроекономічних прогнозів на 2024 рік від Центру економічних стратегій.

Сценарій розвитку ситуації щодо пошуку фінансування у 2025 році значною мірою залежить від того, яким буде фінансування бюджетних потреб у 2024 році. А це, своєю чергою, буде зрозумілим у січні-лютому, пояснив очільник міністерства.

"Закручувати гайки" і вживати непопулярних заходів вже зараз - недоцільно і нерозумно... Основний сценарій - робота з ключовими партнерами щодо забезпечення ритмічного фінансування. Наголошую - ритмічного", - зазначив Марченко.

Гарантувати довгострокове фінансування дозволить програма Ukraine Facility, на яку Україна розраховує.

"Ми розраховуємо на отримання Ukraine Facility - це інструмент, який дозволить нам отримати довгострокову допомогу. Протягом року ми працюватимемо з партнерами щодо того, як забезпечити фінансування у 2025 році. Це непросто, тому що електоральні цикли зміщують акценти з України на інші, зокрема, внутрішні проблеми. Але ми працюємо. Тож є надії, що нам вдасться замістити одні джерела іншими", - сказав міністр.

Хоча ситуація з фінансуванням на 2025 рік видається складнішою, Мінфін має намір почекати до січня-лютого, коли буде зрозуміла картина щодо виділення міжнародної допомоги у 2024 році.

"Сподіваюся, у січні, може, наприкінці лютого, у нас буде чіткіша картина щодо фінансування (на 2024 рік – ІФ-У). У нас буде рішення щодо США, ЄС стосовно допомоги Україні. І на цій базі ми розумітимемо ситуацію на 2025 рік", - пояснив Сергій Марченко.

Потреба у зовнішній допомозі для забезпечення бюджетних потреб у 2024 році - $37 млрд, уточнив Марченко. Він додав, що ця цифра не включає потреб на програми розвитку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нацбанк України розробив альтернативний сценарій на випадок вищих безпекових ризиків зі зростанням ВВП у 2025 р. на 3,3%

Чистий продаж валюти НБУ цього тижня знизився до $507,8 млн

Доходи загального фонду держбюджету України у квітні-2024 знизилися до 154,6 млрд грн, видатки - до 253,4 млрд грн

Шанхай є лідером за кількістю кав'ярень у Китаї - понад 9,5 тис.

Нацбанк зняв обмеження щодо імпорту робіт і послуг та запровадив інші валютні послаблення

Державний оператор тилу посів 1 місце на Prozorro за рівнем конкурентності закупівель

Велика Британія виділила 16 млн фунтів на реалізацію в Україні 13 інноваційних проєктів в енергетиці - глава Міненерго

НБУ вимагає від Getin Holding продати Ідея Банк протягом півроку

Компанія DIM акредитувала споруджувані будинки в програмі "єОселя"

Оптові ціни на свинину перед Великоднем знизилися до 60 грн/кг

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА