14:37 27.10.2023

Держаудитслужба ініціює повернення прибутку в ціну військових контрактів за період 2022-го - першої половини 2023 р.

2 хв читати
Держаудитслужба ініціює повернення прибутку в ціну військових контрактів за період 2022-го - першої половини 2023 р.

Державна аудиторська служба України (ДАСУ) направила на розгляд Міністерства оборони пропозиції щодо повернення умови розрахунку ціни в оборонних закупівлях з урахуванням прибутку за період дії постанови уряду про неможливість включення такого прибутку.

"Держаудитслужба підтримує та вважає за доцільне повернення умови розрахунку ціни з урахуванням прибутку, як це було до 24 лютого 2022 року. Як один із виконавців доручення Кабінету Міністрів України ДАСУ підготувала свої пропозиції з врегулювання ситуації у сфері закупівель в оборонній сфері", - повідомило відомство у фейсбуці в п'ятницю, додавши проєкт відповідної постанови Кабміну.

Водночас наголошується, що відомство готове в подальшому долучитися до розроблення проєкту урядового рішення або відповідного законопроєкту.

ДАСУ також пропонує з огляду на воєнний стан передбачити спрямування вищезгаданого прибутку саме на розвиток військово-промислового комплексу: інновацію, модернізацію, модифікацію, добудову, дообладнання, реконструкцію тощо.

Водночас відомство нагадує, що воно не формує політику, а є правозастосовним органом, його рішення ґрунтуються на юридичних фактах і конкретних правових нормах, а дії не передбачають застосування або незастосування норм права на власне переконання.

Як повідомлялося, 22 березня 2022 року Кабмін ухвалив постанову №335, яку розробило Міноборони за погодженням із Мінекономіки. За оцінкою ДАСУ, документ обмежив можливість включення прибутку виконавця оборонного замовлення до складу ціни на постачання під час дії правового режиму воєнного стану.

Це тлумачення було покладено в основу актів ревізії Держаудитслужбою державних замовників у сфері оборони й викликало різко негативну реакцію бізнесу.

Своєю чергою уряд 11 липня поточного року своєю постановою вніс корективи в ситуацію з урахуванням прибутку в оборонних закупівлях, однак лише для контрактів, укладених після набуття нею чинності.

З метою остаточного розв'язання проблеми 24 жовтня ДАСУ та об'єднання, що представляють інтереси роботодавців, підписали меморандум для консолідації зусиль бізнесу й держави для розв'язання проблеми.

"Бо поки йдуть суди та апеляції, нас (на основі актів ДАСУ) можуть нескінченно жахати правоохоронці. Сподіваюся, вже скоро зможу порадувати всіх, що меморандум спрацював, і проблема буде остаточно вирішена...", - написав керівник Всеукраїнського об'єднання роботодавців підприємств легпрому Олександр Соколовський у фейсбуці.

Водночас він наголосив, що головне тепер - "переконати уряд, а саме прем'єра, щоб було ухвалено відповідну постанову або внесено зміни до чинної".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Доходи загального фонду держбюджету у квітні знизилися до 153,6 млрд грн

НБУ у вівторок зміцнив курс гривні на 15 коп.

НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні

Довгострокове контрактування дозволить вітчизняним виробникам оборонної продукції розширити виробництво - "Українська бронетехніка"

Скасування ЄС мита допомогло українському ГМК під час війни, але потрібно прибрати з євроринку російську продукцію - менеджер "Метінвесту"

Миколаїв просить у Кабміну та Верховної Ради дозволу спрямовувати на відновлення житла кошти з місцевого бюджету

Мінфін США продовжив до листопада дозвіл на пов'язані з енергетикою операції з російськими банками

Дві шахти на Донеччині були знеструмлені через обстріл, аварійної допомоги з Європи 29 квітня не залучали - Міненерго

НБУ в понеділок послабив курс гривні на 6 коп.

"Українська біржа" заявляє про відсутність підстав позбавлення її ліцензії та готова юридично відстоювати свою правоту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА