11:42 29.01.2022

Запаси газу в Європі впали нижче 40% – ринок витрачає запаси, щоб скоротити дорогий імпорт

2 хв читати
Запаси газу в Європі впали нижче 40% – ринок витрачає запаси, щоб скоротити дорогий імпорт

Рівень запасів газу в ПСГ Європи опустився нижче 40-відсоткової позначки. Витрата газу зі сховищ цього січня на третину більша, ніж у середньому за попередні п'ять років.

У Європі цього місяця тримається дуже м'яка погода (на два з половиною градуси тепліше, ніж роком раніше), але власники запасів вирішили використати їх для захисту від високих цін. У багатьох контрактах із постачальниками використовується біржовий індекс "на місяць вперед" і зараз ціна його виконання перебуває на історичному максимумі. В середньому минулого місяця на хабі TTF газ торгувався по $1310 за тисячу кубометрів із максимальним значенням до $2138. У цих умовах зараз купівля газу на спотовому ринку (середні котирування з початку місяця $976 за тисячу кубометрів) здається більш вигідним рішенням.

Така захисна поведінка імпортерів серйозно знизила фізичний імпорт газу в Європу. За першу половину січня експорт "Газпрому" в далеке зарубіжжя впав на 40%, і є всі причини очікувати збереження цього тренду на весь місяць. Однак обсяги експорту можуть змінитися вже в лютому в міру стабілізації цін, зазначають аналітики.

Як свідчать дані Gas Infrastructure Europe, за підсумками газової доби 27 січня запаси в ПСГ Європи впали до 39,65%. Це на 15,6 процентного пункту нижче середнього рівня за останні п'ять років.

Досягнутий рівень запасів швидше відповідає позначці кінця сезону відбору, а не середини зими. За історію спостережень Gas Infrastructure Europe (з 2011 року) середній рівень запасів на кінець сезону відбору становить 36% (максимум був в 2020 році – 53,96%, в 2018 році поки що зафіксовано історичний мінімум в 18,56%, але цьогоріч цей рекорд буде оновлено).

Відбір продовжиться ще два місяці: лютий і березень, який російські газовики прямо називають ще одним місяцем зими. ("Змінюється сезонний профіль поставок. Березень став повноправним зимовим місяцем", – сказав голова правління "Газпрому" Олексій Міллер у вересні).

Попри те, що в ПСГ Європи залишається ще близько 43 млрд куб.м газу, у міру спустошення резервуарів максимальна добова продуктивність сховищ знижується, і не буде можливості оперативно вивести в систему максимальний обсяг газу.

Імпорт СПГ в ЄС в січні 2022 року зростає в 2,7 раза проти минулого року (до 10,3 млрд куб.м), свідчать дані Gas Infrastructure Europe.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА