20:56 22.11.2021

Тіньовий ринок праці в 2020 році потіснив контрабанду в антирейтингу найбільших за обсягом схем мінімізації сплати податків

2 хв читати
Тіньовий ринок праці в 2020 році потіснив контрабанду в антирейтингу найбільших за обсягом схем мінімізації сплати податків

Тіньовий ринок праці та виплата зарплат у "конвертах" у 2020 році призвели до найбільших втрат державного бюджету порівняно з іншими схемами мінімізації сплати податків – 110-150 млрд грн за рік, потіснивши в антирейтингу контрабанду та порушення митних правил (70-120 млрд грн за рік), йдеться у дослідженні Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Інституту соціально-економічної трансформації.

Як зазначають автори дослідження, контрабанда та порушення митних правил очолювали антирейтинг схем із мінімізації податків протягом чотирьох років.

За оцінками CASE, через контрафактну продукцію держбюджет втрачає 38-43 млрд грн за рік, через незаконне відшкодування податку на додану вартість із бюджету та фіктивне підприємництво - 24-30 млрд грн, через тіньовий ринок оренди землі – 10-46,5 млрд грн, через зловживання податковими пільгами та преференціями – 6-10 млрд грн, через викривлення бази оподаткування (приховування обсягів продажу) – 1-6,3 млрд грн.

Автори дослідження наголошують на важливості проведення інституційної реформи Державної митної служби, налагодження обміну митною інформацією з іншими країнами, підвищення матеріального забезпечення прикордонників та забезпечення ефективності Бюро економічної безпеки для вирішення таких проблем.

Окрім того, Україні слід лібералізувати архаїчне трудове законодавство, знизити навантаження на фонд оплати праці до цільового показника 20%, зазначають у CASE.

CASE також вбачає необхідність замінити "надто широку фіскалізацію" другої та третьої груп платників єдиного податку на спрощеній системі - на застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) виключно на ризикові категорії платників податків, а також радикально спростити адміністрування податків і зробити його менш уразливим до корупційного тиску через реформу корпоративного податку (податку на виведений капітал).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зниження облікової ставки до 11,5-12% до кінця 2024 р. допускають чотири члени КМП, ще сім очікують 13% - НБУ

В.о. директора ДП "Укрспирт" призначено Станіслава Банчука

Нацбанк України розробив альтернативний сценарій на випадок вищих безпекових ризиків зі зростанням ВВП у 2025 р. на 3,3%

Чистий продаж валюти НБУ цього тижня знизився до $507,8 млн

Доходи загального фонду держбюджету України у квітні-2024 знизилися до 154,6 млрд грн, видатки - до 253,4 млрд грн

Шанхай є лідером за кількістю кав'ярень у Китаї - понад 9,5 тис.

Нацбанк зняв обмеження щодо імпорту робіт і послуг та запровадив інші валютні послаблення

Державний оператор тилу посів 1 місце на Prozorro за рівнем конкурентності закупівель

Велика Британія виділила 16 млн фунтів на реалізацію в Україні 13 інноваційних проєктів в енергетиці - глава Міненерго

НБУ вимагає від Getin Holding продати Ідея Банк протягом півроку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА