16:56 23.10.2021

Для транспортування додаткових обсягів через ГТС України на спецумовах знадобиться спільна робота регулятора, ОГТСУ і "Нафтогазу" - Зеркаль

3 хв читати
Для транспортування додаткових обсягів через ГТС України на спецумовах знадобиться спільна робота регулятора, ОГТСУ і "Нафтогазу" - Зеркаль

Для транспортування додаткових обсягів через ГТС України на спеціальних умовах знадобиться спільна робота регулятора, "Оператора ГТС України" і НАК "Нафтогаз України", повідомила радник міністра енергетики України Олена Зеркаль.

"Для цього рішення потрібна злагоджена робота українського регулятора - НКРЕКП - а також "Нафтогазу" та ОГТСУ. Саме вони можуть терміново визначити спеціальні умови транспортування додаткових обсягів природного газу газотранспортною системою України до країн Європейського Союзу у період опалювального сезону 2021-2022 року", - написала вона на своїй сторінці у Facebook.

Раніше, 21 жовтня, президент РФ Володимир Путін заявив, що постачання першою ниткою "Північного потоку-2" можуть розпочатися одразу після отримання дозволу регулятора ФРН. "Так, можливо - "Північним потоком-2" (перша труба заповнена газом, і якщо завтра німецький регулятор дасть дозвіл на постачання - післязавтра розпочнеться постачання) 17,5 млрд кубічних метрів", - сказав він.

У 2021-2024 рр. на українському газотранспортному коридорі діє обов'язкова "бронь" для "Газпрому" за принципом "качай або плати" (ship or pay): 40 млрд куб. м (110 млн куб. м на добу). Водночас, починаючи з 1 жовтня, добовий російський транзит через ГТС знизився на 24-25 млн куб. м, до 86 млн куб. м, незважаючи на нестачу газу та низьку заповнюваність ПСГ у Європі.

Як повідомлялося, секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олексій Данілов ввечері 22 жовтня повідомив, що Україна пропонує Європі додатковий транзит 55 млрд куб. м газу за "спеціальними умовами".

У свою чергу президент України Володимир Зеленський у коментарі Bloomberg повідомив, що додаткова транзитна потужність може бути надана зі знижкою до 50% від чинного тарифу в контракті між "Нафтогазом" і "Газпромом".

За його словами, Київ очікує практичних переговорів із Берліном та Брюсселем щодо обговорення цієї пропозиції, оскільки зупинити сформовану в Європі енергетичну кризу можуть швидкі скоординовані дії.

Крім того, радник міністра енергетики Олена Зеркаль повідомила, що Україна готова включитися у вирішення газової кризи в Європі, а також довести, що заяви Кремля про нібито дорогий і ненадійний транзит через ГТС України не мають під собою жодних підстав.

Новий договір між "Нафтогазом" і "Газпромом" на організацію транспортування, транспортну угоду між НАК і ОГТСУ, а також міжоператорську угоду між ОГТСУ і "Газпромом" підписано пізно ввечері 30 грудня 2019 року за підсумками тристоронніх газових переговорів Україна-Росія-Єврокомісія.

Контракт передбачає транзит у 2020 році щонайменше 65 млрд куб. м російського газу, що в добовому обчисленні становить 178 млн куб. м. У 2021-2024 роках транзит становитиме по 40 млрд куб. м. Оплата зазначених обсягів є гарантованою навіть у разі меншого прокачування через ГТС України.

Сторони не озвучують прописану в контракті між "Нафтогазом" і "Газпромом" тарифну ставку через конфіденційність, але згідно з неофіційно оприлюдненою в мережі інтернет угодою між компаніями, вартість послуги розрахована за ставкою $2,66 за 1 тис. куб. м на 100 км.

У разі, якщо "Газпром" захоче транспортувати понад закріплені в контракті гарантовані добові обсяги, він подасть заявку "Нафтогазу", і той додатково купить квартальні, місячні або добові потужності, але з підвищувальними коефіцієнтами, які затверджені українським регулятором НКРЕКП. Такі самі підвищувальні коефіцієнти дзеркально буде виставлено "Газпрому".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА