21:11 25.05.2020

Легальний ринок нагріваного тютюну в Україні може скоротитися вдвічі, нелегальний зрости вп’ятеро - думка

2 хв читати
Легальний ринок нагріваного тютюну в Україні може скоротитися вдвічі, нелегальний зрости вп’ятеро - думка

Підписаний президентом податковий закон №466-IX (законопроект №1210) у перспективі може призвести до падіння легального ринку тютюновмісних виробів для електричного нагріву (ТВЕН) удвічі та зростання нелегального більш ніж уп'ятеро, повідомила компанія "Філіп Морріс Україна" агентству "Інтерфакс-Україна".

У компанії зазначили, що одна з норм закону передбачає різке та одноразове підвищення з початку 2021 року ставки акцизного податку на тютюновмісні вироби для електричного нагріву вчетверо, що, за інформацією "Філіп Морріс Україна", призведе до різкого зростання цін на ТВЕН більше ніж на 50%.

"У результаті ціна на ТВЕН в Україні стане вищою, ніж у сусідніх країнах, таких як Молдова, Білорусь та Росія. Так, ціна за стандартну транспортну упаковку (200 блоків) у Молдові стане нижчою за вітчизняну на $670, у Білорусі - на $750, а в Росії - на $540", - зазначили в тютюновій компанії.

Результатом такого сценарію буде руйнування легального ринку цього виду продукції та зростання її сірого імпорту і контрабанди в Україну з сусідніх країн - насамперед із Росії та Білорусі, пояснює "Філіп Морріс Україна".

"За нашими підрахунками, легальний ринок ТВЕН може скоротитися на 50%, а нелегальний - зрости більш ніж уп'ятеро. Положення закону №466-IX фактично знищать легальний ринок ТВЕН в Україні, що призведе до падіння надходжень до бюджету", - зауважили в компанії.

При цьому зазначено, що понад 600 тис. повнолітніх курців в Україні перейшли з традиційних сигарет на системи електричного нагріву тютюну, і різке зростання цін може змусить частину тих, хто вже перейшов на ТВЕН, перейти на контрабандну продукцію, а решту - повернутися до більш шкідливих традиційних сигарет.

"Філіп Морріс Україна" вважає, що з метою недопущення дестабілізації ринку має бути передбачене планове та поступове підвищення ставок акцизного податку на ТВЕН.

"Крім того, оскільки ці продукти не є сигаретами і мають потенціал зниження ризику, вони мають оподатковуватися інакше, ніж традиційні сигарети. Профільна асоціація "Укртютюн" уже внесла пропозицію індустрії уповільнити темпи зростання ставок акцизу на ТВЕН до 35% на рік, що відповідатиме європейській практиці", - повідомили в компанії.

Як повідомлялося, президент 21 травня підписав скандальний закон із поправками до Податкового кодексу щодо удосконалення адміністрування податків та усунення технічних неузгодженостей у податковому законодавстві, ухвалений 16 січня цього року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА