15:58 09.12.2019

ПриватБанк у 2019 році зміг отримати 585 млн грн за "токсичним" кредитним портфелем на 250 млрд грн

3 хв читати
ПриватБанк у 2019 році зміг отримати 585 млн грн за "токсичним" кредитним портфелем на 250 млрд грн

Обслуговування "токсичного" кредитного портфеля Приватбанку, сформованого до його націоналізації, близьке до нуля, заявила заступник голови правління банку Галина Пахачук на нещодавній зустрічі The Banking 50, відеозвіт якої розміщено на її сайті.

"Ціна питання - близько 250 млрд грн, за якими сьогодні реально, якщо взяти статистику 2017-2019 років, практично обслуговування зупинилося. 2019 рік завершується: через судову систему, стягнення, відповідні зустрічні зобов'язання в середньому змогли зібрати 585 млн грн - це практично близько до нуля", - сказала Пахачук.

За її словами, для цілей фінансової звітності потік від цього портфеля враховується як нульовий.

Заступник голови правління уточнила, що основна сума боргу "токсичного" портфеля - 213 млрд грн, а ще 36 млрд грн - це відсотки.

Пахачук додала, що частка NPL у новому кредитному портфелі, сформованому після націоналізації банку, становить 2,7%, а за кредитами до націоналізації, що не належать до "токсичного" портфеля, - 26-28%. Топ-менеджер пояснила, що одна з причин - це те, що банк до 2017 року не проводив списання низки таких кредитів, наприклад, клієнтам на неконтрольованій території.

Вона зазначила, що основну частку в "токсичному" портфелі має так звана "група 36": кредити 36 компаніям на 126 млрд грн за номіналом і 148 млрд грн з урахуванням накопичених відсотків. За словами Пахачук, угоди з цими позичальниками спочатку так прописувалися, що права банку-кредитора були ущемлені. Крім того, за цією групою немає всієї необхідної документації, номінальні процентні ставки низькі (близько 10%), а додаткові виплати, за прописаними в додаткових угодах формулами, судова влада визнала незаконними на загальну суму 18 млрд грн.

Заступник голови правління додала, що підприємства-боржники наполягають, що не мали повноважень на підписання, а реальними підписантами кредитних угод з боку позичальників були "працівники банку, які сидять у сусідньому кабінеті".

Серед інших складових "токсичного" портфеля вона назвала групи "31 ВІП клієнт"; 31 кейс, пов'язаний із топ-менеджементом банку, "лізинг АЗС і нафтобази".

Пахачук зазначила, що для держави націоналізація ПриватБанку станом на сьогодні обійшлася в 198 млрд грн: внесок у капітал на 155 млрд грн у вигляді держоблігацій і отримані за цими паперами процентні виплати.

"З березня 2017 року жодної кримінальної справи за фактом, пред'явленим людині, немає. Є фактові справи, але немає конкретних пред’явлень конкретним особам", - констатувала заступник голови правління стан справ, які розслідують правоохоронці.

За її словами, наразі ці справи об'єднано й передано до Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

Радник президента України Вікторія Страхова додала, що, оскільки підслідністю НАБУ є держоргани, то ці справи ведуться одночасно і проти колишніх власників, і проти Нацбанку.

Уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію НБУ і колишніх акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови та влив у його капітал понад 155 млрд грн.

Згідно з даними Нацбанку України, ПриватБанк на 1 липня 2019 року за розміром загальних активів (522,422 млрд грн) посідав 1-ше місце серед 76 банків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА