20:07 30.09.2019

"ДТЕК Східенерго" попередило про намір відключити Луганську ТЕС 1 жовтня

3 хв читати
"ДТЕК Східенерго" попередило про намір відключити Луганську ТЕС 1 жовтня

"ДТЕК Східенерго" повідомило системного оператора НЕК "Укренерго" про відключення Луганської ТЕС від енергосистеми вранці 1 жовтня у зв'язку з припиненням постачання природного газу, на якому станція працює понад місяць через відсутність вугілля антрацитної групи.

"У разі зупинення роботи Луганської ТЕС і з метою недопущення повного знеструмлення півночі Луганської області "Укренерго" буде змушене застосувати графіки аварійного відключення споживачів електроенергії", - зазначено у повідомленні НЕК.

"Графіки таких обмежень складаються і затверджуються заздалегідь, зокрема на базі даних, які подає регіональний оператор системи розподілу - ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання" (ЛЕО). Це необхідно для того, щоб запобігти автоматичному та неконтрольованому диспетчерами знеструмленню регіону у разі зупинення Луганської ТЕС. Від злагодженої роботи чергового персоналу Луганської ТЕС, НЕК "Укренерго" та "ЛЕО" під час зупинення станції та застосування графіків аварійних відключень залежить стабільність функціонування енергосистеми", - зазначив головний диспетчер "Укренерго" Віталій Зайченко.

За даними системного оператора, режим аварійних відключень залежатиме від обсягів постачання палива на підприємство. "Укренерго" необхідно буде вживати заходів обмеження споживання в регіоні від 20 до 140 МВт, залежно від часу доби. Величина обмеження залежить від перетікання потужності лініями 110 кВ "Соль – Бахмутська - Ювілейна" і "Сватове - Курилівка", які є єдиним зв'язком Луганського регіону з об'єднаною енергосистемою (ОЕС) України.

Згідно із затвердженими графіками, відключенню підлягає до 50% усіх споживачів півночі Луганської області. Незастосування графіків за відсутності палива на ТЕС може призвести до повного знеструмлення всього регіону.

В "Укренерго" наголосили, що такої ситуації можна було б уникнути у разі забезпечення стабільного постачання вугілля з контрольованої території залізницею або вирішення питання забезпечення ТЕС природним газом.

"Щоб уникнути аварійної ситуації у Луганській області системний оператор звернувся до Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища, Державної служби з надзвичайних ситуацій і Служби безпеки України з проханням втрутитися у ситуацію та забезпечити постачання палива на Луганську ТЕС", - зазначили у НЕК.

Як повідомлялося, котра працює у відокремленому "острові" наприкінці липня через відсутність постачань вугілля із РФ перейшла на використання природного газу. Майже через місяць, 25 серпня, ТЕС перейшла на роботу одним енергоблоком для зменшення обсягів використання газу. Перед цим, 14 серпня, Кабінет Міністрів, очолюваний на той час Володимиром Гройсманом, зобов'язав НАК "Нафтогаз України" продавати газ для потреб Луганської ТЕС за заниженою ціною, але на наступний день повідомив про відмову від цієї ідеї та плани знайти рішення щодо забезпечення суб'єктів генерації Луганської області енергоносіями без застосування регульованої спеціальної ціни.

Постачання вугілля на ТЕС із квітня 2017 року здійснювалися з активу ДТЕК у РФ - шахтоуправління "Обухівська" (Ростовська обл.), оскільки станція може отримувати вугілля залізницею лише з російської території. Залізничних під'їздів до Луганської ТЕС контрольованою українською владою територією немає. Із червня 2019 року Російська залізниця не підтверджує відвантаження вугілля на адресу Луганської ТЕС через невидачу відповідних квот.

Наразі з об'єднаної енергосистеми України за ланцюгом повітряних ліній 110 кВ можна забезпечити для області лише 80 МВт. У разі зупинення Луганської ТЕС на контрольованій території області виникне дефіцит потужності в 140-220 МВт. Раніше в ДТЕК заявляли про готовність розпочати роботи з переобладнання блоків ТЕС з антрацитового на газове вугілля після ухвалення державою рішення про будівництво залізниці на станцію для доставки вугілля з території України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА