18:57 23.11.2018

ВР знизила акцизи на плодово-ягідні вина до 0,01 грн/л

2 хв читати
ВР знизила акцизи на плодово-ягідні вина до 0,01 грн/л

Верховна Рада України ухвалила правку до Податкового кодексу, згідно з якою акциз на плодово-ягідні вина знижено до 0,01 грн/л, повідомив голова асоціації "Укрсадвинпром" Володимир Печко.

"Верховна Рада знизила акцизний збір на плодово-ягідні вина та прирівняла його до акцизного збору на виноградні вина. Раніше він прирівнювався до лікеро-горілчаної продукції. Ця галузь занепала, коли були "драконівські" законодавчі акти, а наразі умови оптимальні, щоб відновити виробництво плодово-ягідних вин", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Згідно з порівняльною таблицею правки до Податкового кодексу, що надійшла в розпорядження агентства, ставка податку на неігристі вина з фактичною міцністю 1,2-15% об'ємних одиниць етилового спирту становитиме 0,01 грн/л.

За словами голови "Укрсадвинпрому", парламент також погодив зміни, згідно з якими, нових виробників виноробної продукції будуть відносити до четвертої групи платників єдиного податку.

Як повідомлялося, Кабмін збільшив держпідтримку хмелярства, закладки молодих садів, виноградників та ягідників із 300 млн грн у 2018 році до 400 млн грн в 2019 році.

На думку В.Печка, це збільшення держпідтримки доцільне, оскільки в 2018 році галузь використає всі виділені кошти.

"На літньому засіданні комісія з розподілу бюджетних коштів Мінагропроду виділяла компенсацію лише за посадковий матеріал, а на засіданні восени будуть також компенсуватися холодильники, шокова заморозка та сортувальні лінії (крім саджанців). Фактично всі кошти на садівництво використаються", - пояснив він.

Водночас голова "Укрсадвинпрому" зазначив, що для розвитку галузі необхідно направляти більше коштів на переробку продукції. "Потрібно фінансувати не лише посадку, але і переробку, сортування та зберігання фруктів та ягід. Зокрема, кошти потрібно виділяти на переробку - холодильники, камери шокову заморозку для ягід, переробку в нові види продукції - яблучні чіпси, в'ялену продукцію, виноградні та плодово-ягідні вина", - сказав В.Печко.

Він додав, що збільшення обсягів переробки в майбутньому допоможе виробникам фруктів і ягід у роки з великими врожаями. "Цього року ціна на продукцію подальшої переробки - малину, смородину, яблука - впала. Закупівельні ціни на яблука, наприклад, на заводах становили 0,52 грн/кг, малину - 10-12 грн/кг. Це дуже низька ціна, враховуючи вартість збирання. Зменшення акцизного збору на плодово-ягідні вина дасть можливість підприємствам самим переробляти свою продукцію", - зазначив В.Печко.

Як повідомлялося, Верховна Рада перенаправила 1 млрд грн із програм державної підтримки агропромислового комплексу до Фонду регіонального розвитку. Загальний обсяг держпідтримки АПК становитиме близько 6 млрд грн.

За інформацією на сайті Мінагропроду, станом на 16 листопада використано 35,8% держпідтримки АПК. З 300 млн грн, передбачених на хмеле- і садівництво, використано 101 млн грн.

РЕКЛАМА

UKR.NET- новини з усієї України

РЕКЛАМА