16:25 01.03.2018

НБУ вважає низьким ризик послаблення стійкості економіки через приплив зовнішнього капіталу в ОВДП

3 хв читати
НБУ вважає низьким ризик послаблення стійкості економіки через приплив зовнішнього капіталу в ОВДП

Національний банк України (НБУ) вважає низьким ризик послаблення стійкості економіки через приплив зовнішнього капіталу в ОВДП, повідомив в. о. глави НБУ Яків Смолій.

"Від початку року обсяг гривневих ОВДП у портфелі нерезидентів зріс більш ніж у 2,5 раза - з 5,1 млрд грн до 13,1 млрд грн. Варто зазначити, що потоки короткострокового капіталу можуть за певних умов бути досить волатильними і створювати ризики для зовнішньої стійкості економіки. Проте НБУ оцінює такі ризики як низькі", - сказав Я.Смолій на брифінгу в четвер.

При цьому він перерахував чотири причини, які дають підстави вважати низьким ризик послаблення стійкості економіки через приплив іноземного капіталу в державні цінні папери.

"По-перше, обсяги припливу (коштів) нерезидентів є незначними щодо обсягів ОВДП в обігу - лише 1,8%. Тим паче, що за рахунок припливу капіталу НБУ нарощує міжнародні резерви, тобто подушку безпеки на випадок можливого відпливу капіталу. По-друге, НБУ дотримується режиму обмінного плаваючого курсу, даючи курсу зміцнитися - в періоди переважання пропозиції валюти НБУ дестимулює саме спекулятивний капітал до інвестування в Україну, адже жодних гарантій щодо підтримки сприятливого для "гарячого" капіталу курсу не буде. Це кардинально відрізняється від ситуації з фіксованим валютним курсом. По-третє, нині приплив капіталу відбувається виключно в державні боргові інструменти. Водночас велика частина ризиків, пов'язаних із припливом короткострокового боргового капіталу, виникає через його приплив у приватний сектор із подальшим перегріванням споживчого попиту. По-четверте, приплив відбувається саме в гривневі боргові інструменти, що мінімізує валютні ризики й зовнішню уразливість економіки", - сказав Я.Смолій.

Як наголосив Я.Смолій, центробанк контролює процес припливу так званих гарячих грошей, які були вкладені нерезидентами в гривневі ОВДП у січні - на початку лютого.

"Щодо обсягу так званих гарячих грошей, які зайшли від нерезидентів і були вкладені в гривневі ОВДП протягом січня - на початку лютого, ми вважаємо, що цей показник є незначним... І ми контролюємо процес, щоб не створити певні ризики для збільшення цього капіталу", - сказав він.

Як повідомив на брифінгу заступник глави НБУ Олег Чурій, нині намітилася тенденція переорієнтації нерезидентів із короткострокових на довгострокові фінансові інструменти.

"Ми вважаємо, що той рівень, якого на сьогодні досягнуто, - це близько $500 млн - не є критичним, він є досить незначним. Велика частина грошей, які зайшли, вони зайшли не лише в короткострокові інструменти, вони все-таки зайшли у більш довгострокові інструменти, що дає більше стабільності. Крім того, я хотів би сказати, що насправді спрацювали деякі захисні механізми. Це, по-перше, курс гривні дещо посилився, що зробило вкладення в короткострокові інструменти менш прибутковими. Крім того, Міністерство фінансів запровадило так звані кепи - максимальні суми залучення короткострокового капіталу терміном три і шість місяців по 500 млн грн на первинних аукціонах, що також певним чином стримує вкладення саме короткострокових коштів і більше стимулює нерезидентів до вкладення у більш довгострокові інструменти, і ми на сьогодні бачимо певні тенденції, тобто переорієнтацію на більш довгострокові інструменти", - сказав О.Чурій.

Як приклад він навів випуск гривневих LPN (loan participation notes) Укрексімбанку.

"До речі, випуск так званого синтетичного євробонда Укрексімбанку в гривні - це також свідчення того, що є певний інтерес нерезидентів якраз до довгострокових інструментів. Укрексімбанк розмістив бонди на суму $150 млн на три роки. Це дає нам більше упевненості в тому, що цей "гарячий" капітал не створюватиме якісь коливання (курсу гривні - ІФ), коли він виходитиме", - сказав О.Чурій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін схвалив Національний план з енергетики та клімату – заступник міністра економіки

"Київтеплоенерго" відремонтувало понад 50% запланованих до ремонту у 2024р 1300 будинкових лічильників тепла

СЕО титанової "Велти" Бродський зацікавився подробицями санкцій на активи Фірташа в частині Мотронівського ГЗК

Офіційний курс гривні у вівторок послабився ще на 10 коп. - НБУ

ЗРОСТАННЯ ВВП УКРАЇНИ В I КВ.-2024 ПРИСКОРИЛОСЯ ДО 6,5% - ДЕРЖСТАТ

Держава надала максимальне "зелене світло" для розвитку розподіленої генерації - голова Держенергонагляду

"Укренерго" підтвердило інформацію про застосування 25 червня графіків відключень е/е цілу добу

УКАБ наполягає на поновленні АМКУ справи про зловживання "УЗ" монопольним становищем на ринку вантажоперевезень агротоварів

Україна вже зібрала 100 тис. тонн урожаю зернових - Мінагрополітики

"Укрнафта" стала лідером видобувної галузі з доходом 95,17 млрд грн за 2023 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА