16:23 25.01.2018

Жорсткість монетарної політики матиме обмежений вплив на валютну ліберазіацію

2 хв читати
Жорсткість монетарної політики матиме обмежений вплив на валютну ліберазіацію

Рішення Національного банку України (НБУ) про підвищення облікової ставки матиме обмежений вплив на подальші рішення центробанку в напрямку валютної лібералізації.

"Лібералізація валютного ринку - це пріоритет для НБУ. Ми неодноразово говорили, що ті обмеження, які в нас сьогодні ще присутні, є стримуючими для припливу прямих іноземних інвестицій в українську економіку. Тому закон про валюту, який практично готовий, ми незабаром будемо представляти на Національну раду реформ, будемо вносити в парламент як пріоритетний", - сказав в.о. глави Нацбанку Яків Смолій під час монетарного брифінгу в Києві в четвер.

Заступник голови Нацбанку Олег Чурій повідомив, що центробанк повинен балансувати між метою відносно низької та стабільної інфляції і негативним впливом валютних обмежень на зростання ВВП.

"Якщо говорити про лібералізацію, то основним критерієм в цьому році для подальшої лібералізації буде стан валютного ринку, оскільки лібералізація, в першу чергу, спрямована на стимулювання економічного зростання", - сказав він.

Як повідомлялося, Нацбанк України в рамках подальшої валютної лібералізації має намір дозволити репатріацію дивідендів за 2017 рік має намір послабити обмеження на дострокове погашення зовнішніх кредитів. Рішення про дивіденди буде ухвалено після аналізу прогнозної інформації банків про плани їх клієнтів по перерахуванню відповідних доходів.

Регулятор також може розглянути можливість подальшого ослаблення обмежень на дострокове погашення кредитів.

У далекій перспективі центробанк має намір дозволити клієнтам банків купувати валюту на умовах "форвард" під погашення валютних кредитів, скасувати вимогу про попереднє депонування коштів при купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку на окремому рахунку (режим "Т + 1"), а також знизити норматив обов'язкового продажу валюти.

Відносно банків НБУ має намір покроково переглянути ліміти загальної відкритої валютної позиції з метою в перспективі вийти на схему 5/5 (довга/коротка) з 1/10, а також скасувати добовий ліміт на купівлю валюти в позицію банку, який наразі встановлено в розмірі 1% регулятивного капіталу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін схвалив Національний план з енергетики та клімату – заступник міністра економіки

"Київтеплоенерго" відремонтувало понад 50% запланованих до ремонту у 2024р 1300 будинкових лічильників тепла

СЕО титанової "Велти" Бродський зацікавився подробицями санкцій на активи Фірташа в частині Мотронівського ГЗК

Офіційний курс гривні у вівторок послабився ще на 10 коп. - НБУ

ЗРОСТАННЯ ВВП УКРАЇНИ В I КВ.-2024 ПРИСКОРИЛОСЯ ДО 6,5% - ДЕРЖСТАТ

Держава надала максимальне "зелене світло" для розвитку розподіленої генерації - голова Держенергонагляду

"Укренерго" підтвердило інформацію про застосування 25 червня графіків відключень е/е цілу добу

УКАБ наполягає на поновленні АМКУ справи про зловживання "УЗ" монопольним становищем на ринку вантажоперевезень агротоварів

Україна вже зібрала 100 тис. тонн урожаю зернових - Мінагрополітики

"Укрнафта" стала лідером видобувної галузі з доходом 95,17 млрд грн за 2023 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА