16:24 13.03.2024

Економіка Китаю стабільно розвивається

4 хв читати
Економіка Китаю стабільно розвивається

З 2003 по 2011 рік економіка Китаю демонструвала вражаюче середньорічне реальне зростання ВВП на рівні, який сягав 10,7%, що значно перевищувало середньорічні темпи зростання світової економіки за той же період, який становив 3,9%. Проте з 2012 року темп зростання ВВП Китаю сповільнився. Деякий час показник зростання ВВП коливався на позначці приблизно у 8%, а у 2020 році, через вплив епідемії, він становив лише 2,3%. На цьому тлі деякі особи висунули так звану "теорію економічного краху Китаю". При цьому загальний обсяг китайської економіки вже практично сягнув 18 трлн дол. США, що становить приблизно 19% загальносвітової економіки. Внесок економіки Китаю у глобальне економічне зростання перевищує 30%. Китай є головним торговельним партнером для понад 140 країн та регіонів з усього світу. Якщо китайська економіка справді "досягне свого піка" або "впаде", це завдасть значного впливу на глобальну економіку. На цей час загальні темпи розвитку світової економіки досить низькі, тому люди сподіваються на якнайшвидше відновлення динаміки економічного зростання. Якщо економіка Китаю справді зіткнулася з такими серйозними проблемами, як стверджують деякі особи, то це, безумовно, негативно вплине на динаміку розвитку глобальної економіки. Чи відповідає це дійсності?

На це запитання можуть відповісти реальні дані. 2023 року ВВП Китаю зріс на 5,2% порівняно з попереднім роком, що свідчить про подальше підвищення якості економіки. Було досягнуто великого прогресу у побудові модернізованої промислової системи. Нових проривів було досягнуто у сфері науково-технічних інновацій. Продовжує зростати привабливість величезного китайського ринку. Таким чином, основні очікувані цілі Китаю було успішно досягнуто.

Виходячи з дійсної ситуації, у цілому, китайська економіка має чотири великі переваги. По-перше, це перевага системи. Система соціалістичної ринкової економіки є важливим гарантом динамічного розвитку економіки Китаю, яка ефективно використовує переваги ринкової економіки, одночасно розкриваючи переваги соціалістичного устрою. По-друге, це перевага попиту. За останні 10 років середній дохід на душу населення в КНР зріс з 18311 юанів до 39218 юанів. Група населення із середнім доходом перевищила 400 млн осіб, що зумовило величезний споживчий потенціал. У найближчі 15 років очікується збільшення групи населення до 800 млн осіб і більше, що сприятиме подальшому сталому розвитку найбільшого китайського ринку. По-третє, це перевага пропозиції. Як найбільша країна-виробник Китай має самодостатню і завершену систему виробництва, а також стійкі виробничі ланцюжки. Це забезпечує важливу позицію КНР у глобальній системі виробничого поділу праці та у системі ланцюжків постачання. По-четверте, це кадрова перевага. Сьогодні кількість висококваліфікованих кадрів Китаю досягла 220 млн осіб. Як за масштабом, так і різноманіттям спеціалізацій Китай є найбагатшою на кадровий ресурс країною у світі.

Розвиток Китаю створює сприятливі умови для роботи іноземних підприємств. За останні п'ять років прямий прибуток іноземних підприємств від інвестицій у Китай перевищив 9,1%, що приблизно втричі перевищує показник від інвестицій у країни Європи чи США та забезпечує високий рівень Китаю за цим показником на міжнародній арені. За 2023 Китай залучив іноземні інвестиції на суму понад 1,1 трлн юанів, а кількість нових підприємств з іноземними інвестиціями зросла на 39,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Tesla, Airbus, Volkswagen, Siemens, Schneider Electric та інші іноземні підприємства продовжують розширювати свою діяльність у Китаї. Понад 90% опитаних компаній очікують, що у найближчі п'ять років прибутковість від інвестицій у Китай зросте або принаймні залишиться на тому ж рівні. Китай продовжуватиме розширювати доступ для зовнішнього світу, надаючи широкі перспективи розвитку іноземних підприємств.

За останні два роки Китай, як і багато інших країн, зіткнувся з безліччю труднощів, але попри це йому вдалося зберегти сталий розвиток. Це свідчить про те, що основні характеристики, які формують китайську економіку, – стійкість, великий потенціал, життєздатність та позитивні довгострокові тенденції – не змінилися.

На нещодавно проведеному засіданні Всекитайських зборів народних представників були прийняті цілі соціально-економічного розвитку Китаю на поточний рік: забезпечити зростання ВВП на рівні 5%, створити понад 12 млн нових робочих місць; прискорити розвиток якісно нових виробничих сил; розгорнути використання моделі "ШІ+"; активно розвивати такі нові галузі-двигуни прогресу, як біовиробництво, комерційна космічна діяльність, економіка малих висот тощо; розвивати такі перспективні напрями, як квантові технології, біонауки тощо; забезпечити досягнення синхронного зростання доходів населення та економіки; просувати модернізацію китайського зразка задля стійкого досягнення нових результатів.

2024 за китайським календарем – це рік Дракона. Дракон символізує силу, надії, удачу та процвітання. Китайська економіка, подібно до Дракона, сміливо подолає всі труднощі, досягнувши найграндіозніших цілей, впише новий розділ високоякісного розвитку і зробить ще більший внесок у глобальне економічне процвітання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА