10:53 31.08.2023

Офіційна заява директора Sevotech a.s. Яна Ходермарського

4 хв читати

З огляду на появу в українських медіа розслідування Романа Романюка на тему: "Порожній "Львівський арсенал". Як ЗСУ за 1,5 мільярда не отримали жодної міни" ми як постачальник цих боєприпасів в Україну хотіли би заявити наступне. Наша компанія Sevotech spol. s.r.o. працює на європейському та світовому ринку озброєнь вже протягом останніх 27 років. За цей час ми реалізували ряд успішних проєктів та контрактів з озброєння в багатьох куточках планети. Ми цінуємо нашу репутацію та репутацію наших європейських партнерів, проводячи транспарентну бізнес-діяльність та дотримуючись чинних норм законодавства.

Так дійсно, 14 серпня 2022 року наша компанія підписала з афілійованою до Міноборони України компанією "Львівський Арсенал" договір на постачання 100.000 мінометних пострілів на суму 36,6 млн. доларів США. Чудово розуміючи європейський ринок озброєнь ми звернулися до наших партнерів з Хорватії, які виробляють ці міни, підписавши з ними відповідний договір і повідомивши про це директора української компанії Юрія Збітнєва. До підписання відповідного договору попередньо українська сторона провела інспекції з фото та відео на заводі, переконавшись в якості продукції та надійності нашого партнера.

23 вересня 2022 року я особисто звернувся з листом до Тво директора Департаменту військово-технічної політики, озброєння та військової техніки МоУ Лієва О.С., зазначивши про успішне проходження інспекції щодо наявності товару та можливостей його виробництва військовим аташе на складі завода-виробника. Того ж дня хорватський завод виставив нашій компанії рахунок на оплату 50% мін, які вони зобов’язувались поставити. При цьому міни 120 мм вже знаходилися на складах заводу.

Зауважу,   що   на   превеликий   жаль,   з   незрозумілих   для   мене   причин "Львівський Арсенал" до цих подій не перерахував авансовий платіж, порушивши умови нашого договору.

З огляду на це, мені довелося написати своєму хорватському партнеру листи, що незабаром українська сторона виконає свої зобов’язання. Зрештою, лише 24 листопада "Львівський Арсенал" перерахував на наш рахунок перший транш по контракту в розмірі лише 10% (замість домовлених 50%), що знову ж таки порушувало умови підписаному нами договору. Тут варто також наголосити на тому, що у мене на руках вже з 2 листопада 2022 року була ліцензія від словацького уряду на постачання боєприпасів в Україну.

Після першого траншу представники "Львівського Арсеналу" знову завітали на завод та провели інспекцію. І лише 9 грудня 2022 року українська компанія перерахувала ще 20% авансового платежу, що знову ж таки порушувало умови чинного договору. При цьому мені достеменно відомо, що від Міністерства оборони України "Львівський Арсенал" отримав всю суму необхідну для проведення угоди з Sevotech spol. s.r.o.

Зрештою, після трьох місяців очікування мій хорватський контрагент розірвав договір на поставку мін, мотивуючи це "несерйозністю української сторони та їх незрозумілою грою".

Ми також вирішили розірвати контракт, але представники "Львівського Арсеналу" в особі директора Юрія Збітнєва обіцяли перерахувати всю суму авансового платежу, прохаючи нас допомогти з постачанням. Зі свого боку, розуміючи, що Україна перебуває у стані війни з росією та потребує боєприпасів віднайшли рішення - звернулися до ще одного нашого партнера, але справа в тім, що в даному випадку міни потрібно було поставляти із Болгарії та Камбоджі, що потребувало знову ж таки отримання нові ліцензій. Наша сторона звернулася до ще однієї партнерської хорватської компанії WDG, сплативши їй авансові кошти, що ми вже отримали від "Львівського Арсеналу". Таким чином, ми сподівалися врятувати як контракт, що був декілька разів порушений "Львівським Арсеналом", так і допомогти українській компанії отримати боєприпаси.

Після цього "Львівський Арсенал", не виконавши свої зобов’язання по договору, "пропав з радарів". Із ЗМІ ми дізналися, що рахунки "Львівського Арсеналу" були заарештовані. Мене дивує така безвідповідальна поведінка спецімпортера, афілійованого до Міністерства оборони України, особливо в рамках війни з росією. Якщо Україна дійсно хоче стати повноправним членом ЄС, то вона та її державні органи повинні поважати свої партнерів, не порушувати договірні відносини та керувався відповідною етикою. На превеликий жаль, в контексті співробітництва з "Львівським Арсеналом" я не побачив такого бажання, зіштовхнувшись з "печерною" поведінкою української сторони.

Наша компанія і сьогодні готова виконати свої зобов’язання по договору з "Львівським Арсеналом", адже ми цінуємо свою репутацію на ринку озброєнь. Але, в першу чергу, якби це пафосно не звучало, для нас важлива доля українського солдата, який без вчасно отриманих боєприпасів не може адекватно вести воєнні дії, гинучи на полі бою з російською путінською чумою. Словацький народ гаряче підтримує Україну, адже чітко розуміє, що сьогодні безпека Східної Європи і Словаччини напряму залежить від героїчної боротьби українських солдатів.

За запитом українських журналістів та медіа я готовий надати копії документів, на які я посилався у своїй заяві задля прозорості та транспарентності воєнних закупівель.

З повагою, Директор Sevotech a.s. Ян Ходермарський,
[email protected] 

 

 

 

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фільм "THE CHOICE" виробництва KALYNA FILM, який здобув перемогу на Міжнародному жіночому кінофестивалі в Торонто, стає резонансною подією у світі

Безоплатна юридична допомога для ВПО: перелік ініціатив та організацій

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 10 – 12 травня

125 млн грн кредитних лімітів: як користуються карткою АТБ від Sense Bank

Рішення BIMEX Ukraine для захисту кіберпериметру установ та організацій МОЗ України

Зелений квітень: місяць важливих екоініціатив у торговельних комплексах Arricano

У Києві відбувся показ колекції, присвячений 5-річчю бренду YS Couture by Yanis Stepanenko

Поради щодо харчування для боротьби з холестерином від експертів: акцент на авокадо

Всеукраїнський День Логіста - 30-31 травня в Києві пройде наймасштабніша логістична виставка в Україні

4,6 млрд грн податків перерахувала до бюджету група ОККО у першому кварталі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА