10:45 04.11.2021

Верховний Суд повертає справу про відшкодування збитків британського інвестора на новий розгляд до апеляційного суду

3 хв читати

Київ, 4 листопада 2021 р.: Касаційний господарський суд в складі Верховного Суду України частково задовольнив касаційну скаргу українського підприємства ТОВ "Київ-Термінал”, яке належить британському інвестору в Україні – пану Тамазу Сомхішвілі, скасувавши рішення суду апеляційної інстанції в частині відмови у відшкодуванні понесених збитків підприємству, завданих внаслідок розірвання інвестиційної угоди по реконструкції Харківської площі. Верховний Суд  вказав на помилки, допущені апеляційним судом, і постановив повернути справу на новий розгляд до суду апеляційної інстанції..

Згідно з рішенням суду, “[…]Апеляційний суд дійшов неправильного висновку про відмову у позові ТОВ "Київ-Термінал” з підстав пропуску останнім позовної давності.

Суд апеляційної інстанції не врахував, що спір щодо відшкодування збитків виник не з моменту розірвання Інвестиційного договору, а з моменту коли Департамент економіки та інвестицій КМДА не погодив суму відшкодування збитків, вказану у висновку звіту оціночної фірми. Через заперечення Департаментом суми відшкодування збитків, сторони не могли укласти правочин про врегулювання питань, пов'язаних із розірванням Інвестиційного договору, де був би визначений порядок, строки та спосіб відшкодування збитків.

Під час нового розгляду судам слід враховувати вищевикладене, з'ясувати реальний розмір збитків позивача, початок перебігу позовної давності з урахуванням обставин виникнення у позивача права на позов і винести законне та обґрунтоване рішення”.

ТОВ "Київ-Термінал” вітає професійний підхід суддів Верховного Суду України, який був продемонстрований у детальному вивченні всіх матеріалів справи та дослідженні моментів, які стосуються як інвестора, так і поведінки органів державної влади.

Рішення Верховного суду дає нам можливість продовжити боротьбу за захист нашого законного права на відшкодування збитків, а також вселяє надію, що апеляційний суд виправить помилки, вказані Верховним судом, і винесе справедливе рішення у справі. Однак, повернення справи до суду апеляційної інстанції також означає черговий витрачений час — лише останній апеляційний судовий розгляд у справі зайняв півтора року, та зусилля для відстоювання наших прав.

Наш досвід показує, що іноземні інвестори, які планують вести бізнес в Україні, повинні бути готові до того, що тут вони можуть зіткнутися з несправедливістю та недобросовісною поведінкою навіть з боку органів державної влади, що особливо розчаровує. Також, інвесторам потрібно бути готовими до того, що їм доведеться витратити мільйони гривень і роки на відстоювання своїх законних прав, захист яких, однак, не є гарантованим в реаліях українського законодавства”, — прокоментував справу Тамаз Сомхішвілі, британський інвестор та бенефіціарний власник  ТОВ "Київ-Термінал.

Тарас Думич, партнер юридичної фірми Wolf Theiss, яка є юридичним радником пана Сомхішвілі, додав: “В результаті консолідованої позиції органів Київської влади, яка була продемонстрована на засіданнях Верховного суду і полягала у відмові взяти на себе будь-яку відповідальність за збитки інвестора, а також перекиданні відповідальності між цими органами, дана справа перетворилася із судової справи про захист прав інвестора в більш масштабну справу публічної політики органів державної влади. Ми раді, що Верховний Суд не погодився із такою практикою, інакше Україна ризикувала б перетворитися на “анти-інвестиційну” країну. Проте, оскільки боротьба за порушені права інвестора ще попереду, ми сподіваємося не лише на виконання державою своїх зобов’язань та захист законних прав інвесторів в українських судах, але й на цивілізовану та добросовісну позицію з боку місцевих органів міста Києва у вирішенні спору, який виник саме внаслідок їхніх дій”.

Перше засідання в Північному апеляційному господарському суді у цій справі вже призначено на 6 грудня 2021 року.

Для додаткової інформації звертайтеся до Марії Бухтоярової — представника CFC Big Ideas, яка є комунікаційним радником Тамаза Сомхішвілі, за ел. адресою: [email protected] або за телефоном: +380 99 317 93 46.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА