15:24 24.03.2020

МОЗ співпрацює з приватними лабораторіями з діагностики коронавірусу - Кузін

2 хв читати

Київ. 24 березня ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Міністерство охорони здоров'я співпрацює з приватними лабораторіями з діагностики коронавірусу, повідомив в.о. генерального директора Центру громадського здоров'я України Ігор Кузін.

"Було направлено відповідні листи до ліцензіатів, які отримали ліцензію з лабораторної діагностики. В них право проводити тести на коронавірус. Єдина вимога, яка висуватиметься до таких лабораторій, полягатиме в тому, щоб лабораторія була обладнана відповідним рівнем біозахисту, й така лабораторія має забезпечити звітність, зокрема, проведення міжлабораторних досліджень, щоб підтвердити, що вона працює ефективно відповідно до міжнародних стандартів", - сказав він на прес-конференції в режимі онлайн в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Кузін повідомив, що з представниками приватних лабораторій було проведено низку нарад.

"Ми вислухали пропозиції, і ми знаємо, що частина лабораторій уже співпрацює з МОЗ і Міноборони", - сказав він.

У свою чергу директор із розвитку "Сінево" Микола Бутенко зазначив, що "Сінево" також може проводити такі тести й має відповідні сертифікати. Водночас він повідомив, що "Сінево" працює на американському устаткуванні компанії Abbott, яка отримала сертифікат FDA на проведення тестів на коронавірус.

"Наразі Abbott працює за цим тестом на внутрішньому ринку, але ми з ними зв'язувалися і очікуємо від них відповіді про можливість постачання цих систем в Україну", - сказав він.

Кузін також повідомив, що тактика діагностики коронавірусу, зокрема застосування експрес-тестів чи методу полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), визначає лікар-епідеміолог, виходячи з конкретної ситуації.

"Швидкі тести мають певні обмеження і можуть застосовуватися для масового скринінгу або масового тестування, для груп ризику є обмеження, зокрема, хибнопозитивні або хибнонегативні результати, але для масового скринінгу населення вони ідеальні й рекомендовані ВООЗ. Проте метод (ПЛР - "ІФ")- це золотий стандарт, тільки підтверджений ним діагноз вважається підтвердженим", - сказав він.

Кузін пояснив, що ПЛР є рекомендованим, коли отримано результати дослідження швидкого тесту, є підозра на безсимптомне носійство або коли видно клінічну картину інфікування коронавірусом.

Він також повідомив, що три українські компанії вже розробили тест-системи для діагностики коронавірусу, ці тест-системи вже пройшли сертифікацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА