14:46 27.08.2019

Депутатам нової Верховної Ради запропонували електронного помічника - чат-бота для майбутніх нардепів

2 хв читати

Київ. 27 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Для допомоги в роботі народних депутатів майбутньої Верховної Ради України IX скликання створили електронного помічника - чат-бота для парламентаріїв.

"Це одна з ініціатив з перетворення бюрократичної держави на "державу в смартфоні", яка є доступною і близькою для тих громадян, які її потребують", - сказала на прес-конференції у вівторок в агентстві "Інтерфакс-Україна" обрана народним депутатом України за списком "Слуги народу" Галина Янченко.

Вона зазначила, що майбутні депутати вже зіткнулися з великою кількістю різних організаційних і бюрократичних питань. "Подання документів, збір довідок, різних паперів, щоб зареєструватися в ЦВК, в апараті Верховної Ради, щоб з'ясувати, як зареєструвати й оформити на роботу помічників, у який спосіб здійснюється порядок організації відряджень, як записатися в тій чи іншій комітет або групу дружби з іншою країною", - зазначила Янченко.

За її словами, щоб допомогти майбутнім депутатам розібратися в цьому, і щоб не створювати "інформаційний хаос", у "Слузі народу" спільно з партнерами з Українського інституту майбутнього та IT-управлінням Верховної Ради виступили з ініціативою створити такого електронного помічника для нардепів.

Експерт з питань штучного інтелекту Українського інституту майбутнього Антон Семенов пояснив, що чат-бот створений, щоб скорочувати депутату час на пошук тих чи інших документів, відповідати на безліч запитань, які містяться в спеціалізованих базах даних Верховної Ради, довідниках.

"Уже зараз він може допомогти майбутньому депутату з оформленням його помічників, показати, які зали доступні для засідань, які зали парламенту стосуються яких комітетів. Бот також може розповісти про законотворчу діяльність, надати багато корисної інформації, пов'язаної з нормативними актами, пленарними засіданнями, засіданнями комітетів, посилання на державні реєстри, добре орієнтується в телефонних довідниках парламенту", - розповів він.

Голова IT-управління Верховної Ради України Олексій Сидоренко вважає, що це крок на шляху до цифрової трансформації Верховної Ради.

"Ми його бачимо насамперед як гіда і провідника складними нетрями законодавчого процесу, визначеного чинним регламентом парламенту і нормативно-правовими актами, які регулюють порядок роботи з документами у Верховній Раді", - зазначив він.

Він нагадав також про інтегровану систему "Електронний законопроект", розроблену для всіх трьох суб'єктів законодавчої ініціативи.

"Минулої п'ятниці в цій системі зареєстровано перший в історії Верховної Ради України електронний законопроект, засвідчений кваліфікованим електронним підписом. Його зареєстрував народний депутат VIII скликання Олексій Мушак. Я думаю, що ця тенденція, після ознайомлення з можливостями та функціоналом цієї системи, тільки набиратиме обертів", - сподівається Сидоренко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА