11:16 05.09.2015

В Україні стартує виборча кампанія з місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня

3 хв читати
В Україні стартує виборча кампанія з місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня

В Україні в суботу розпочинається виборча кампанія з місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня.

Вибори вже традиційно відбудуться за новим законом "Про місцеві вибори", який Верховна Рада ухвалила за два місяці до старту виборчої кампанії.

Це перші місцеві вибори в Україні, які проходитимуть за пропорційною системою з відкритими партійними списками. Суть виборчої системи полягає в тому, що для виборів депутатів обласних, районних, міських, районних у містах рад створюється єдиний багатомандатний округ, який ділиться на одномандатні за кількістю депутатів, що входять до відповідної ради. У кожному одномандатному окрузі висувається по одному кандидату від місцевої партійної організації, а в бюлетені одним рядком буде зазначено і цього депутата, і партію, що висунула його.

Але під час підбиття підсумків виборів підраховуються тільки голоси, віддані у багатомандатному окрузі за кожну партійну організацію, і у розподілі депутатських мандатів беруть участь партії, які набрали не менше за 5% голосів виборців, що взяли участь у голосуванні.

Вибори депутатів сільських, селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносною більшістю в одномандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідно села або селища.

Новелою закону є також проведення у два тури виборів міських голів міст із чисельністю виборців понад 90 тис. осіб, якщо в першому турі жоден із кандидатів не набере більше за половину голосів виборців. Таких міст за попередніми даними ЦВК налічується 44, це передусім Київ та обласні центри.

Також 25 жовтня вперше відбудуться вибори до 74-х об'єднаних територіальних громад. Згідно із законом, у територіальних громадах окрім сільських, селищних, міських голів (залежно від виду громади) обирають старост населених пунктів, які увійшли в громаду.

Згідно із законом, у виборах не зможуть взяти участь партії комуністичного та націонал-соціалістичного спрямування. У законі зазначено, що суб'єктом виборчого процесу не може бути місцева організація партії, стосовно якої органи реєстрації ухвалили рішення про невідповідність її або партії загалом діяльності, найменування і/або символіки вимогам закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

На виборах не мають права голосу військовослужбовці строкової служби, громадяни України, які проживають за кордоном, визнані судом недієздатними та ті, що відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Вимушені переселенці з Донецької, Луганської областей зможуть взяти участь у виборах тільки в тому разі, якщо змінять виборчу адресу.

Вибори не відбудуться на тимчасово окупованих територіях Криму, Донецької та Луганської областей, а також у 91 населеному пункті Донецької та 31 – Луганської областей на підконтрольній Україні території, в яких неможливо гарантувати безпеку виборців і членів виборчих комісій. Перелік таких населених пунктів затвердила Центральна виборча комісія на підставі подань голів Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій.

Також не відбудуться вибори депутатів Донецької та Луганської обласних рад.

Згідно з календарним планом ЦВК вже визначила на підставі даних Державного реєстру виборців кількість одномандатних округів із виборів депутатів місцевих рад, тобто, фактично, встановила чисельність депутатів у кожній місцевій раді. Згідно із законом, мінімальна кількість депутатів місцевої ради становить 12 (якщо виборців до 1 тис. осіб), максимальна – 120 (якщо виборців понад 2 млн осіб).

Зокрема, у Києві буде створено 120 округів, хоча на попередніх виборах їх було вдвічі менше, оскільки за такої самої кількості депутатів Київради в 120 осіб вибори проводилися за змішаною системою, і по 60 депутатів обирали у мажоритарних округах та за партійними списками.

Висунення кандидатів у депутати місцевих рад та на посаду сільських, селищних, міських голів почнеться 21 вересня, реєстрація завершиться 1 жовтня.

На вибори буде витрачено 1,18 млрд грн. Офіційні результати виборів має бути встановлено не пізніше ніж 30 жовтня.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА