20:44 02.04.2021

Гендиректор "Велти" зазначає недостатність стимулів для реалізації інвестпроектів в Україні

3 хв читати
Гендиректор "Велти" зазначає недостатність стимулів для реалізації інвестпроектів в Україні

Виробничо-комерційна фірма (ВКФ) "Велта" з активами з видобутку титановмістних руд у Новомиргороді (Кіровоградська обл.) продовжує розгляд різних варіантів місць будівництва заводу з виготовлення титанового порошку для випуску виробів з власної інноваційної технології.

"Короткий звіт про новий візит в ОАЕ. Уявляєте, конкуренція за іноземні інвестиції відбувається на рівні окремих еміратів! Ще недавно я отримав пропозицію від Абу-Дабі, як незабаром мені надійшла пропозиція відвідати Дубаї", - написав генеральний директор і співвласник компанії "Велта" Андрій Бродський в Facebook у п'ятницю.

При цьому він зазначив, що в Дубаї працює понад 30 вільно-економічних зон, у яких прибутковий і корпоративний податок становить 0%. Наприклад, у вільній економічній зоні Jafza працює більш ніж 8000 компаній, приблизно 100 з них це найбільші за доходом компанії у світі з рейтингу Fortune Global 500.

За його словами, в цій зоні для інвестора пропонуються різні рішення. Є повністю готові ділянки з офісами, складськими приміщеннями і виробничими цехами, є і ділянки під індивідуальні потреби інвестора. До того ж, інвестору не потрібно опікуватися питаннями будівництва суміжної інфраструктури - дороги, електрика, водопостачання, телекомунікації та цілодобова охорона.

Є можливість залучення фінансування від суверенного фонду Investment Corporation of Dubai. Отримання банківських кредитів від Emirates NBD, Commercial Bank of Dubai. Зрештою, фондова біржа Dubai Financial Market. Також іноземні інвестори можуть скористатися послугою Instant License, яка дозволяє миттєво зареєструвати компанію онлайн упродовж 5 хвилин.

"А тепер давайте порівняємо з Україною. Що нам пропонують тут? Наприклад, нещодавно у нас прийняли закон про інвестняню. Загалом, закон досить непоганий. Однак невідомо, "як" і, головне, "коли" цей закон буде працювати. Наприклад, сам механізм роботи цього закону повинен бути прописаний у підзаконних актах, і поки вони не прийняті, закон фактично не працює. А про податки, інфраструктуру, фінансову систему я навіть говорити не хочу", - констатує топ-менеджер.

При цьому він наголосив, що "Велту" і його особисто поки можна назвати одними з найбільш лояльних інвесторів в Україні, висловивши надію, що ситуація зміниться на краще.

"Я хочу бачити країну успішною і розвиненою. І зі свого боку готовий зробити внесок у цей розвиток: я готовий інвестувати в Україну, я готовий відкривати тут нове високотехнологічне виробництво, я готовий створювати нові робочі місця, я готовий платити шалені податки! Але при всій любові до своєї країни, мені надзвичайно складно це зробити. Створення нового виробництва обійдеться моїй компанії у сотні мільйонів доларів. Виключно за власні кошти такий бізнес не створюють ніде у світі. Необхідно проектне фінансування. Необхідні пільги і гранти. Необхідний цивілізований підхід до інвестора та інвестицій! І мені починає набридати мій голий інвестиційний патріотизм. Акцент - на слові "голий"!" - резюмує Бродський.

Як повідомлялося, "Велта" розглядає можливість будівництва заводу з переробки титанової руди в ОАЕ і підписала меморандум.

Раніше "Велта" заявила про намір побудувати інноваційний завод з переробки титанової руди в Україні. Інвестиції в проект складуть $ 270 млн. Потужність промислового титанового комплексу планується на рівні 5 тис. тонн готових виробів на рік, кількість робочих місць - понад 2000.

"Велта" веде проектування заводу у власному конструкторському бюро з прив'язкою до недавно отриманої ділянки в Новомиргородському районі Кіровоградської області. Компанія отримала в оренду на 29 років земельну ділянку промпризначення площею 12,7 га. На цій території функціонувала шахта "Новомиргородська" з видобутку бурого вугілля. Після 16 років шахта була ліквідована шляхом затоплення.

До складу Velta Holding US Inc. входить ВКФ ТОВ "Велта".

ТОВ "ВКФ Велта" з 2012 року веде видобуток і переробку титанової сировини у Кіровоградській області на Бирзуловському родовищі. Крім того, володіє ліцензією на промислову розробку Лекаревського родовища-аналога.

До його структури належать науково-дослідний центр VeltaRDTitan, де була розроблена інноваційна технологія виготовлення металевого титану, і VeltaTitaniumMetal - дослідний центр, де тестуються різноманітні підходи у виробництві кінцевих побутових виробів із титанового порошку, виготовленого на базі VeltaRDTitan.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна отримала EUR1,5 млрд від ЄС у рамках Ukraine Facility - прем'єр

Concorde Capital проведе масштабну реконструкцію автостанції "Київ"

Єрмак обговорив перспективи інвестування в Україну з делегацією міжнародної групи компаній CRH

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА