11:58 17.12.2020

ВР ухвалила закон про інвестнянь для проектів від EUR20 млн, відповідальним може стати UkraineInvest

2 хв читати
ВР ухвалила закон про інвестнянь для проектів від EUR20 млн, відповідальним може стати UkraineInvest

Верховна Рада ухвалила закон про держпідтримку інвестпроектів зі значними інвестиціями (так званий законопроект про інвестнянь) від EUR20 млн, який передбачає, зокрема, звільнення таких проектів від сплати окремих податків (№3760).

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", "за" проголосували 252 народні депутати за необхідних 226 голосів.

Згідно з матеріалами на парламентському сайті, під час підготовки документа до другого читання еквівалент суми "значних інвестицій" було знижено з EUR30 млн до EUR20 млн і розширено перелік сфер для проектів, які можуть претендувати на таку держпідтримку.

Після підписання закону президентом планується, що Кабмін визначить урядовий офіс UkraineInvest відповідальним за залучення та підтримку інвестицій відповідно до закону.

Як зазначили агентству в UkraineInvest, новий механізм співпраці з українськими та іноземними компаніями дасть змогу значно збільшити обсяг інвестицій в Україну.

Відповідно до документів на сайті парламенту, він стосується інвестпроектів у переробці (окрім алкоголю і тютюну), видобутку та збагаченні (окрім вугілля, нафти та природного газу), поводженні з відходами, на транспорті, в складському господарстві, поштовій і кур'єрській діяльності, логістиці. Пільги можуть отримати і великі проекти в освіті, науково-технічній діяльності, охороні здоров'я, мистецтві, культурі, спорті, туризмі та курортно-рекреаційній сфері.

Як наголосила під час обговорення законопроекту нардеп Ніна Южаніна, одна з підтриманих профільним комітетом поправок додатково встановлює в "перехідних положеннях" можливість надання держпідтримки інвесторам у сфері збагачення залізної руди.

На держпідтримку можуть розраховувати проекти, які створюють не менше ніж 80 робочих місць із зарплатою на 15% вищою за середню зарплату в регіоні. До другого повторного читання депутати уточнили термін спеціального інвестиційного договору - це угода, укладена між Кабміном, інвестором зі значними інвестиціями, заявником і органом місцевого самоврядування (у разі надання їм держпідтримки).

Окрім того, будівництво інфраструктури для таких проектів має забезпечити держава, зазначила Южаніна. Вона також стверджує, що учасником таких проектів можуть бути компанії, у яких до 50% належить особам, зареєстрованим в офшорних зонах.

Як зазначило головне юридичне управління апарату Верховної Ради у своєму висновку до законопроекту, його норми надають преференції з несплати податків і зборів, і це йде врозріз з меморандумом із МВФ, підписаним 2 червня 2020 року. В юруправлінні нагадують, що Україна взяла на себе зобов'язання утриматися від запровадження нових податкових пільг, за винятком уже запроваджених у зв'язку з COVID-19.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна отримала EUR1,5 млрд від ЄС у рамках Ukraine Facility - прем'єр

Concorde Capital проведе масштабну реконструкцію автостанції "Київ"

Єрмак обговорив перспективи інвестування в Україну з делегацією міжнародної групи компаній CRH

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА