18:44 13.12.2021

Чому Україна має якнайшвидше приступити до виробництва біометану?

4 хв читати
Чому Україна має якнайшвидше приступити до виробництва біометану?

Георгій Гелетуха, голова правління Біоенергетичної асоціації України, для порталу Green Deal

 

Україна має найбільшу в Європі площу сільськогосподарських угідь і, відповідно, один з найбільших в світі потенціалів аграрної сировини для виробництва біометану. Україна має розвинену газорозподільчу мережу і потужну газотранспортну систему, що дає можливість виробникам біометану підключитися до газових мереж на більшості території України. До цього треба додати можливість альтернативного завантаження української ГТС біометаном після завершення терміну діючого контракту з Росією у 2024 році.

Транспортування біометану газовими мережами і використання біометану в існуючому газовому обладнанні (газові пальники, двигуни, турбіни) не потребує витрат на їх модернізацію. Біометан – один з економічно найефективніших способів декарбонізації енергетики і економіки. Використання біометану як моторного палива дає можливість сільськогосподарським виробникам отримати власне паливо для транспорту за рахунок відходів за залишків власного виробництва. Використання біометану в громадському транспорті може значно знизити забруднення повітря у великих містах.

Виробництво біометану може забезпечити значний внесок у виробництво якісних органічних добрив і відродження родючості українських ґрунтів.

Сьогодні біометан є найдешевшим серед потенційних відновлюваних газів. Біометан за ціною 700 $/1000 м3 втричі дешевший, ніж зелений водень за ціною 6-7 $/кг.

Для подачі одного мільярда кубометрів біометану на рік в газову мережу знадобиться 100 біометанових установок потужністю 10 млн кубометрів на рік, кожен з яких коштуватиме біля 15 млн євро. Загальна вартість цих біометанових установок становитиме 1,5 мільярда євро.

Виробництво біометану у ЄС

Сумарне виробництво біогазу та біометану вже задовольняє на сьогодні 4,6% попиту на природний газ в ЄС (біля 18 млрд м3 CH4/рік). До 2030 року прогнозується заміщення 11% природного газу в ЄС відновлюваними газами. Більшу частину (8%) становитиме саме біометан (до 33 млрд м3 CH4/рік).  До 2050 року біометан може покрити до 30-40% потреб ЄС у природному газі (понад 100 млрд м3 CH4/рік).  

Потенціал виробництва біометану в Україні

Згідно з останніми дослідженнями Біоенергетичної асоціації України, потенціал виробництва біогазу/біометану в Україні для технології зброджування оцінюється в 9,7 млрд кубометрів метану/рік. Це біля 1/3 всього споживання природного газу в Україні і практично дорівнює річному імпорту природного газу в країну. Потенціал включає сільськогосподарські відходи та пожнивні рештки, промислові та міські стічні води, органічну частину побутових відходів, кукурудзяний силос.

У 2050 році загальний потенціал виробництва біометану може зрости до 17 млрд м3/рік. Суттєве збільшення потенціалу прогнозується за рахунок зростання промислового виробництва, розширення сировинної бази для виробництва біометану, укрупнення тваринницьких підприємств та переходу від захоронення твердих побутових відходів до використання технології механіко-біологічного оброблення.

Техніко-економічне обґрунтування виробництва біометану

Техніко-економічне обґрунтування виробництва біометану з відходів сільського господарства, включаючи стебла кукурудзи/соломи пшениці, при продуктивності 10 млн м3 біометану/ рік демонструє, що собіварність виробництва біометану знаходиться в діапазоні 630-660 євро/1000 м3. У разі ринкової ціни біометану 900 євро/1000 м3 внутрішня норма рентабельності (IRR) проектів буде в діапазоні 23-28% і такі проєкти стають цікавими для інвесторів.

Закон України щодо розвитку біометану

21 жовтня 2021 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку виробництва біометану» № 1820-IX від 21.10.2021 р.

Закон дуже важливий для розвитку біометанової промисловості в Україні та створення можливостей експорту біометану за межі країни. Серед основних положень законопроекту можна виділити наступні:

1. Біометан визначається як біогаз, який за своїми фізико-хімічними характеристиками відповідає вимогам до природного газу для закачування в газотранспортні та газорозподільні системи або для використання у якості моторного палива.

2. Кабінет Міністрів України протягом 6 місяців має розробити порядок функціонування біометанового реєстру. Адмініструвати реєстр буде Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження (ДАЕЕ).

3. Гарантія походження біометану буде видаватися ДАЕЕ через реєстр біометану.

Перспективи виробництва біометану в Україні

Дорожня карта розвитку біоенергетики в Україні до 2050 року, розроблена Біоенергетичною асоціацією України, передбачає виробництво біометану в Україні до 1 млрд м3/рік у 2030 році і до 4,5 млрд м3/рік у 2050 році. Темп зростання виробництва біометану в України може бути і суттєво вищим при довгострокових високих цінах на природний газ і викиди парникових газів, для чого є всі передумови.

На перших етапах розвитку біометанової галузі в Україні найбільш ймовірним сценарієм розвитку є експорт переважної кількості виробленого біометану в країни ЄС, де на нього вже сформувалися стійкий попит і преміальна ціна. 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА