06:47 22.05.2022

22 травня: Цей день в Україні та в світі

6 хв читати
22 травня: Цей день в Україні та в світі

ДЕНЬ 88 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 88 RUSSIAN AGRESSION

22 травня у світі відзначають Міжнародний день біологічного різноманіття, Всесвітній день готів, у США – Національний день моря та День ванільного пудингу. На Гаїті – національний день суверенітету.

Цього дня, 130 років тому, у 1892 році винайдено тюбик для зубної пасти, а у 1911 році було засновано Міжнародну федерацію кінологів.

Також, сьогодні в різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Міжнародний день біологічної різноманіття

Із 2000 року відзначається 22 травня. Основна мета дня – збереження біологічного різноманіття на генетичному, видовому, екосистемному рівнях.

Біологічне різноманіття Землі складається з 8,7 млн. біологічних видів. З них описано 1,6 млн.

Щогодини на землі зникає 3 види живих організмів, тобто майже 30 000 на рік. Скорочення видів тварин і рослин викликає деградацію екосистем. Через це відбувається опустелювання земель, скорочення продуктивності земельних угідь і, зрештою, погіршення умов життя. Близько 60% екологічних систем деградує або використовується бездумно, що призводить до втрати біологічної різноманітності та важких наслідків.

Всесвітній день готів

Всесвітній день готів — щорічне свято представників субкультури готів 22 травня.

Ініціатива визнання цієї дати Днем готів належала британському діджею Cruel Britannia, який у 2009 році організував денну програму готичної музики на популярному британському радіо BBC Radio 6 Music.

З 2010 року концерти та інші субкультурні заходи відбуваються в цей день у різних країнах світу. За даними діджея Cruel Britannia станом на 2018 рік, цій даті було присвячено близько 60 заходів. У британській програмі Всесвітнього дня готів зазвичай бере участь благодійний Фонд Софі Ланкастер, заснований після того, як 20-річна англійка Софі Ланкастер стала жертвою вбивства на ґрунті ненависті через свою приналежність до готичної субкультури.

Сільвія Ланкастер, яка очолює фонд, мати Софі, заявила про важливість Всесвітнього дня готів для того, щоб молоді люди, які відрізняються своїм зовнішнім виглядом від інших, могли відчути підтримку спільноти. Преса та експерти також пов'язують заснування Дня готів з необхідністю покращити репутацію цієї субкультури, яка нерідко стикається з нерозумінням оточуючих.

Відкритий чемпіонат Франції з тенісу

Відкритий чемпіонат Франції з тенісу – один із чотирьох турнірів Великого шолома, які у сучасному тенісі є найбільшими щорічними турнірами. Тому до змагання прикута увага мільйонів шанувальників спорту.

Чемпіонат проводиться у травні на тенісних кортах Парижа, об'єднаних у комплекс "Ролан Гаррос", назва якого також асоціюється з чемпіонатом.

Турніри Великого шолома розпочинаються з відкритого чемпіонату Австралії з тенісу (Australian Open), що проводиться у січні-лютому у Мельбурні. Другим етапом стає Відкритий чемпіонат Франції з тенісу (Roland Garros), проведення якого випадає на травень-червень. Слідом за Францією естафету приймає Велика Британія та її Вімблдонський турнір (Wimbledon) - Відкритий чемпіонат Великої Британії з тенісу. Він проводиться у червні-липні в передмісті Лондона. Завершує серію турнірів Великого шолома Відкритий чемпіонат США з тенісу (US Open), що проходить у Нью-Йорку в серпні-вересні. Ці чотири найбільші турніри з тенісу і складають турніри "Великого шолома".

День народження тюбика для зубної пасти

22 травня 1892 року дантист із Нью-Лондона Вашингтон Шеффілд придумав тюбик для зубної пасти. Тоді лікар і подумати не міг, що його винахід стане одним із найактуальніших предметів людського буття.

До кінця 19 століття зуби чистили зубним порошком. Продавали його у невеликих паперових пакетиках, що було дуже непрактично та незручно. У 1873 році нью-йоркський аптекар Колгейт додумався випускати порошок-пасту, яку став пакувати в скляні баночки, що виявилося ще гірше за пакетики.

Дантист Шеффілд, професія якого була пов'язана із винаходом Колгейта, вирішив зробити користування новою зубною пастою зручнішим. Він почув про одного американського художника, який ще у 1840-х роках зберігав свої фарби в олов'яних трубочках. Вашингтон подумав, що такі трубочки після невеликої модернізації можна використовувати і для зберігання зубної пасти. Ідея так захопила лікаря, що він серйозно зайнявся випуском туб із зубною пастою.

Однак Шеффілд не був бізнесменом і не здогадався вчасно запатентувати свій винахід. Через рік після того, як стоматолог запровадив випуск тюбиків, про новинку дізнався той самий аптекар Колгейт. Він швидко перейняв практику упаковки в туби всіляких мазей та кремів, а також став володарем прав на цей винахід.

У 1896 містер Колгейт став виробляти зубні пасти в тюбиках за власною технологією, завдяки чому і тюбик, і паста отримали загальне визнання в Америці та Європі. З того часу популярність зубної пасти зросла, з'явилося понад 20 видів різних паст. Поступово олово, з якого робилися перші туби, замінили на алюміній, а згодом і на пластик. Проте формою тюбик залишився вірним своїм американським предкам.

Засновано Міжнародну федерацію кінологів

22 травня 1911 року у бельгійському місті Тюен було засновано Міжнародну федерацію кінологів. Ініціаторами створення стали Німеччина, Австро-Угорщина, Бельгія, Франція та Нідерланди.

Під час Першої світової війни діяльність організації була перервана і частково відновилася лише у 1919 році. Повністю функціонування організації було відновлено 1921 року зусиллями Бельгії та Франції. Штаб-квартира розташувалася там у місті Тюені, де знаходиться і сьогодні.

Нині Міжнародна кінологічна федерація, МКФ (фр. Federation Cynologique Internationale, FCI) – міжнародна асоціація кінологічних федерацій, створена з метою розвитку та захисту кінології та чистопородного собаківництва, а також гуманного ставлення до тварин. Її членами є кінологічні організації різних країн (по одній від кожної країни). Нині членами цієї організації є 80 країн світу, серед яких і Україна.

День Шерлока Холмса

22 травня відзначається День Шерлока Холмса. У цей день в 1859 народився відомий письменник, сер Артур Конан-Дойл, який подарував світові одного з найвідоміших детективів.

Артур Конан-Дойл стверджував, що на створення персонажа його надихнув Джозеф Белл, хірург із Королівської лікарні Единбурга, у якого Дойл працював асистентом. Белл мав здатність робити загальні висновки на основі дрібних спостережень, а також славився здатністю через деталі визначати характер, заняття та минуле людини.

Перше оповідання Дойла про Шерлока Холмса з'явилося у пресі 1887 року. Наступні розповіді продовжували публікуватись протягом сорока років, аж до смерті автора. Всього Дойл написав 60 оповідань про Шерлока Холмса.

Ще цього дня:

1861 - Тараса Шевченка перепоховали у Каневі на Чернечій горі;

1846 - У Нью-Йорку засновано інформаційне агентство "Associated Press";

1919 - У Києві в церкві святого Миколая відправили перше богослужіння українською мовою;

1931 - Почала свою діяльність Українська академія аграрних наук;

1979 - Похорон композитора Володимира Івасюка на Личаківському цвинтарі у Львові, який вилився в масову акцію протесту;

1995 - У Львові було створено Всеукраїнське педагогічне товариство імені Григорія Ващенка;

2002 - У Празі відкрито Меморіал жертвам комунізму;

2009 - СБУ порушила кримінальну справу за фактом геноциду в Україні 1932-1933 років (ч.1 ст.442 Кримінального кодексу України - "Геноцид").

2014 – Поблизу міста Волноваха стався напад бойовиків ДНР на блокпост української 51-ї механізованої бригади. 16 українських військових загинули, 32 травмовані. Цього дня також біля міста Рубіжного, в результаті бою з проросійськими бойовиками, українська 30-механізована бригада зазнала втрат і відступила. 3 українських військових загинули, 7 поранено.

Церковне свято

22 травня відбулося перенесення мощей святителя і чудотворця Миколи з Мир Лікійських в Барі.

Свято відзначається на згадку про перенесення мощей святителя Миколая з Мир Лікійських (сучасна Туреччина) до Барі, на італійському півострові, щоб врятувати їх від турків, які переслідували християн і руйнували їхні храми та святині. Нині мощі Миколи Чудотворця зберігаються у базиліці Святого Миколая у Барі.

Іменини: Йосип, Микола, Дмитро, Василь, Олена, Юлія, Роман.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА